7 afirmaţii interesante ale Ambasadorului Iranului la Bucureşti
October 30, 2012
Adrian Corobană
Este interesant de urmărit modul în care este prezentată o situaţie în presă şi cum este ea percepută și relatată de către un reprezentant al unui stat implicat în acea situaţie.
Mai jos vom reda câteva dintre cele mai interesante declaraţii ale Excelenţei Sale, prof. dr. Bahador AMINIAN, Ambasador al Republicii Islamice Iran la Bucureşti, rostite la dezbaterea “Programul nuclear iranian. Strategii de securitate regională” organizată de Geopolitica Club Cafe şi Asociaţia ASAGRI, unde Excelenţa Sa a prezentat punctul de vedere al Iranului cu privire la programul nuclear.
O primă declaraţie interesantă este aceea că în ciuda tuturor speculaţiilor, Iranul nu intenţionează să producă o armă nucleară, deţinerea unei astfel de arme fiind considerată, conform religiei islamice, un păcat. În plus, ar fi inutilă pentru asigurarea securităţii statului, dând ca exemplu cazul URSS, care a deţinut arma nucleară, dar nu a avut securitate, şi cazul Pakistanului, pentru care, la fel, deţinerea armei nucleare nu înseamnă asigurarea securităţii.
O a doua declaraţie în contradicţie cu situaţie prezentată în presă este aceea despre relaţia foarte bună dintre Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), întreaga activitate nucleară a Iranului desfăşurându-se sub controlul agenţiei, Excelenţa Sa subliniind lipsa oricărui document autentic care să ateste că Iranul deţine sau ar dori să producă arme nucleare.
Referindu-se asupra faptului că Iranul este pus sub embargo şi negociază în formatul P 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU: Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, plus Germania), Excelenţa Sa a afirmat că negocierile nu vor soluţiona problema în acest moment, din cauza diferenţelor de opinie dintre SUA şi Israel, SUA şi Rusia, precum şi a alegerilor din SUA, conservatorii americani nefiind interesaţi de implicarea în negocieri.
O a patra afirmaţie deosebit de importantă face referire la ipotezele privind un posibil atac al Israelului şi SUA asupra Iranului, subliniindu-se faptul că Iranul nu ia în serios astfel de ipoteze, fiind vorba numai de un război psihologic. În condiţiile în care Israelul nu a reuşit să rezolve problema Hezbollah, este greu de crezut că ar putea duce un război împotriva Iranului. Aceste ameninţări ale Israelului sunt, în opinia sa, un mod de a obţine concesii din partea Statelor Unite.
O a cincea afirmaţie vizează problema siriană, Excelenţa Sa susţinând faptul că Iranul ştie că există anumite probleme în guvernarea din Siria, dar că implicaţiile externe nu vor rezolva problema, dând ca exemplu situaţia Afghanistanului. În privinţa relaţiei Siria-Turcia-Iran, în acest moment între Iran şi Turcia există relaţii economice şi culturale foarte bune. În privinţa relaţiei Siria-Turcia, Excelenţa Sa a precizat că Turcia avea relaţii foarte bune cu guvernul Bashar, însă că în acest moment există neînţelegeri. Cu privire la problema siriană, poziţia Iranului este de a nu susţine intervenţia străină.
O altă afirmaţie ce poate suscita interes se referă la noua generaţie de lideri politici care au apărut pe scena regională în urma Primăverii Arabe, schimbările fiind apreciate ca pozitive, în prezent Iranul având o relaţie mai bună cu actualul regim din Egipt şi Tunisia decât a avut anterior. La fel, relaţiile cu Irakul sunt foarte bune în urma dispariţiei guvernului Saddam.
O ultimă afirmaţie ce ne poate interesa, întrucât este vorba de ţara noastră şi de scutul antirachetă ce urmează a fi amplasat la Deveselu, vorbindu-se despre speculaţiile că acesta ar avea şi o funcţie de protecţie împotriva rachetelor Iraniene, Excelenţa Sa a precizat că Iranul nu consideră că acest program este îndreptat împotriva sa, precizând că nu deţine o rachetă care să ajungă până în România, iar dacă ar deţine, ar fi dreptul României să aibă un astfel de sistem defensiv.
Adrian Corobană este Preşedintele Asociaţiei ASAGRI şi editorul coordonator al portalului de analize geopolitice GEOPOLITICS.RO.
sunt nou pe blog..salut toata lumea felicitari pertnu noul blog .(mai atractiv decat celalalt) prima mea reactie cand am citit stirea asta dp telefon a fost cv de genu =)) ..oricum .Pot spune ca Iranul este cu mult mai ingaduitor decat orice alta tara si plus de asta eu nu inteleg care este motivul pt care SUA nu e de acord cu dezvoltarea unei arme nucleare .daca e sa gandim umpic logic eu gasesc Iranul o tara destul de sigura pertnu acest proiect in timp ce tari precum Pakistanul nu merita sa aiba nici armata la cat de nesigura si corupta e (dupa parerea mea Pakistan = Afganistan)
Nu stiam ca AIEA nu ii este permis accseul la inspectii nucleare in Israel. AIEA este principala “scula” cu care se fac presiuni asupra statelor care dezvolta tehnologii nucleare. Daca e adevarat, inca un exemplu ca institutiile astea sunt pentru catei, nu pentru dulai. Eu insa nu am auzit ca AIEA sa fac vreo inspectie in SUA sau vreun stat din UE care are tehnologie nucleara.