Acordul pentru deschiderea consulatelor rusești în Transnistria – punct prioritar pe agenda vizitei lui Dmitri Rogozin

November 5, 2012

Reprezentantul special pentru Transnistria al președintelui Rusiei, vicepremierul Dmitri Rogozin spune că scopul principal al vizitei pe care urmează să o facă în Moldova la mijlocul lui noiembrie este să obțină acordul pentru deschiderea a două consulate ruse în regiunea transnistreană.

„Voi insista. Este poziția mea principală. Dacă voi merge în Moldova, apoi numai pentru a aborda problema creării acestor consulate”, a declarat Rogozin, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti. Cu această ocazie, vicepremierul rus a respins informațiile apărute în presa rusească privind anularea vizitei programate pentru 16-17 noiembrie 2012.

Comentând poziția Chișinăului oficial, care nu agrează deschiderea celor două consulate pe motiv că asta ar însemna recunoașterea independenței Transnistriei, emisarul Kremlinului a spus că Rusia respectă integritatea teritorială a RepubliciiMoldova, dar insistă să deschidă reprezentanțe diplomatice în două localități unde locuiesc cei mai mulți cetățeni ruși: Tiraspol și Bălți. „Consulatul nu înseamnă ambasadă, amabasada noastră este la Chișinău”, a argumentat Rogozin.

Vicepremierul rus a amintit, de asemenea, că între Rusia și Moldova există neînțelegeri legate de Pachetul Energetic III al UE, precum și cu privire la problema gazelor. „Noi considerăm că ei ne datorează bani. Dacă Transnistria este parte a Moldovei, atunci datoria pentru gaze este comună. Ei (oficialii de la Chișinău) spun însă că nu e așa”, a menționat Dmitri Rogozin.

Oficial, agenda vizitei oficialului rus se împarte între Chișinău și Tiraspol. În prima zi Rogozin va participa la ședința comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică de la Chișinău, unde de asemenea vicepremierul rus se va întâlni și cu reprezentanții forumului economic moldo-rus, iar a doua zi va fi la Tiraspol.

Zilele trecute, publicația Kommersant scria că vizita lui Dmitri Rogozin în Moldova ar putea fi anulată din cauza unor neînțelegeri dintre Chișinău șiTiraspol.

Problema deschiderii unui consulat rus la Tiraspola fost pusă în discuţie încă din luna aprilie la Chișinău de Dmitri Rogozin. Ulterior, atât vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, cât și premierul Vlad Filat au respins această posibilitate. Șeful guvernului de la Chișinău sugera, însă, în luna septembrie, înaintea vizitei la Moscova, că nu se mai opune deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, considerând că autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca diplomații ruși să lucreze în interesul cetățenilor.

În prezent, în partea stângă a Nistrului funcţionează o misiune consulară a Ambasadei Rusiei pentru transnistrenii care deţin cetăţenie rusă. Administraţia separatistă de la Tiraspol şi-a manifestat, în repetate rânduri, dorinţa ca Rusia să-şi deschidă un consulat general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new