Acțiunile publice ale lui Putin – Un stil unic înseamnă avantaj competitiv

October 11, 2012

Yevgheni Minchenko – guest contributor (Moscow)

De-a lungul timpului s-au rostit povești, mass-media a titrat în headline, a existat și PR, dar și explicatii politice și personale pentru acțiunile publice ale lui Vladimir Putin (mai ales acelea catalogate de media uneori ca excentrice). Asupra tuturor acestor aspecte vom arunca și noi o privire.

Cred că efectul acestor actiuni a fost eficient, dar s-a epuizat; prin acest gen de acțiuni nu se mai pot câștiga susținători noi. In primul rând, nu poți fi păcălit de două ori de același truc; pentru că, deși presedintele a zburat la manșa a diverse aparate, a excelat în mai multe sporturi și s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți de top ai regnului animal, în definitiv toate acestea se reduc la același truc vechi, un truc pentru care, de altfel, situația politică nu este corectă.
Privind retrospectiv, primele acțiuni politice ale lui Vladimir Putin au provocat o vie reacție, pentru că acestea veneau pe fundalul de infirmitate al lui Yeltsin și au trimis un anumit tip de mesaj politic.
Un candidat prezidențial care se scufunda într-un submarin sau zbura într-un elicopter spre Cecenia, însemna o indicație/intenție clară de promptitudine și abilitate de a ține “deșeurile inamice ale Rusiei în afara casei”. În schimb la episoadele cu amforele recuperate din lacul Baikal și la zborul cu cocorii albi din Siberia răspunsul publicului a venit într-o cheie de interpretare mai degrabă ironică, considerate ca supradoze ale unui maestru care ar fi mai bine să renunțe la afaceri.
Cu toate acestea, alegătorii din nucleul de bază al lui Putin, care reprezintă cel puțin 30% din totalul electoratului, văd acest comportament ca un element de predictibilitate și stabilitate. În plus, demonstrațiile de aptitudini fizice au fost folosite de mulți politicieni carismatici cu mult înainte de Putin, cum ar fi Mussolini și Mao, care s-au lăsat fotografiați înotând, ca să nu mai amintim de dictatorul “rupe-cărămizi“ din Chile, Augusto Pinochet.
Aspectul mass-media este, deasemenea important în această ecuație. Creșterea numărului de canale de știri nu a făcut ca informația care ajunge la consumatori să fie mai rațională. Dimpotrivă, excesul de informații și capacitatea de a trece rapid de la un canal la altul formează o “mentalitate clip”, care este caracterizată de incapacitatea de a menține concentrarea pe perioade lungi. De aceea, este nevoie de un eveniment memorabil pentru a atrage atenția oamenilor către un mesaj. Putin creează astfel de evenimente, care sunt raportate în mod corespunzător de către posturile de știri și canale străine de televiziune, tot mai avide de senzațional… Deoarece politica globală devine din ce în ce mai plictisitoare și liderii politici tot mai plictisitori decât predecesorii lor, este ușor de înțeles că având un stil unic reprezintă clar un avantaj politic.
În ceea ce privește PR-ul, în unele cazuri Putin acționează în mod vizibil ca un “spin doctor“, care poate schimba interpretarea unui eveniment sau poate oferi adversarilor săi politici un cârlig de știri, aspect ce nu reprezintă însă o amenințare serioasă pentru fundamentul imaginii sale de lider. De exemplu, critica și discuțiile zgomotoase referitoare la zborul său cu cocorii albe a durat mai mult de șase săptămâni, și nu fără folos, aceasta umbrind complet dezbaterile despre reformele dureroase ale educației și asistenței medicale, planurile pentru o reformă a pensiilor, precum și creșterea taxelor pentru locuințe și a prețurilor pentru utilități.
Din punct de vedere politic, Putin le arată adversarilor săi că nu îi pasă de părerea sau de critica lor, popularitatea sa fiind mult mai mare decât ratingurile lor, iar de aici și concluzia că el poate lua măsuri discutabile fără a risca deteriorarea susținerii populare de care se bucură. Iar în cele din urmă, o explicație personală asupra acțiunilor sale din sfera mai puțin formală a fost furnizata de însuși președintele Putin în interviul recent acordat postului NTV. El a spus că îi plac animalele și natura, și își poate permite să dedice timp  acestui hobby.

Yevgeny Minchenko este politolog, președinte al MINCHENKO CONSULTING Communication Group

Photo – Vladimir Putin în timpul deja celebrului zbor alături de cocorii albi, din cadrul proiectului ecologic “Zbor al speranței“ implementat în regiunea Yamalo-Nenetă. Fotografia este preluată de pe site-ul Kremlinului.

One response to “Acțiunile publice ale lui Putin – Un stil unic înseamnă avantaj competitiv”

  1. the site is non-functional..:)

    love the title of your article. hardly wait to read it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new