Al Qaeda a preluat controlul asupra Aden – principalul port din Yemen

August 24, 2015

Militanții Al-Qaeda au preluat controlul principalului port din Yemen, Aden, scrie Reuters, citând informații furnizate de localnici. Potrivit Reuters, acesta este încă un semn că Al Qaeda câștigă putere în Yemen, după cinci luni de război civil civil.

Intrarea Al-Qaeda în Peninsula Arabă, în Aden – cândva unul dintre cele mai active porturi ale lumii și cea mai veche și sigură parte a unei țări destul de agitate – este unul din cele mai mari câștiguri pentru militanții grupului, informează HotNews.ro, citând din presa internațională.

“Zeci de militanți Al Qaeda patrulează înarmați pe străzile din mai multe zone, din Tawahi (district din Yemen n. red.). De asemenea, alții au ridicat steagul negru al Al Qaeda deasupra clădirilor guvernamentale, inclusiv cea administrației portuare”, a declarat, pentru Reuters, un localnic.

Yemenul “se face fărâme” într-o criză umanitară ce s-a tot adâncit în lunile de război civil ce au trecut, declara, pe 11 august, conducătorul Comitetului Internațional al Crucii Rosii, Peter Maurer.  “Situația umanitară este pur și simplu catastrofală. Fiecare familie din Yemen a fost afectată de conflict… Lumea trebuie să se trezească și să-și dea seama ce se întâmplă”, spune Peter Maurer.

Aproape 4.000 de persoane au fost ucise, iar 1,3 milioane au fost nevoite să-și părăsească locuințele în timpul conflictului, a mai spus Maurer.

Criza politică din Yemen s-a transformat în război civil, în martie, când forțele huthi, sprijinite de Iran, ce au preluat capitala Sanaa, au avansat spre sud spre portul Aden, forțându-l pe președintele Abd-Rabbu Mansour Hadi să fugă în Arabia Saudită.

O coaliție militară condusă de Arabia Saudită a început, pe 26 martie 2015, o campanie de bombardare a pozițiilor huthi cu scopul de a-l readuce de facto la putere pe Hadi și pentru a elimina influența Iranului, din țara vecină.  De atunci, forțele huthi au reusit să recâștige teren pe mai multe fronturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new