Alegeri parlamentare în Ucraina: Partidul Regiunilor pe primul loc

October 28, 2012

Ucrainenii au participat astăzi la primele alegeri parlamentare în peste un an și jumătate de când țara este condusă de președintele Victor Ianukovici. Potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, partidul preşedintelui Viktor  Ianukovici, aflat la putere, a câştigat alegerile parlamentare din Ucraina cu 28 la sută din voturi, fiind urmat de alianţa pro-Timoşenko (24,7 la sută). Pe locul al treilea, cu 15 la sută din voturi, se află partidul celebrului boxeur Vitali Kliciko, după care urmează formaţiunea Svoboda (12,3 la sută) şi comuniştii (11,8 la sută), potrivit aceluiaşi sondaj realizatde un consorţiu independent.

Scrutinul s-a desfăşurat în urma unei campanii marcate de absenţa opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un regres al democraţiei în fosta republică sovietică.

Aproximativ 5.200 de candidaţi şi-au disputat cele 450 de mandate parlamentare, într-un scrutin mixt. 50 la sută din deputaţi sunt aleşi prin scrutin proporţional pe liste (care trebuie să treacă de pragul de 5%), iar cealaltă jumătate, prin scrutin majoritar uninominal, într-un singur tur, un sistem despre care analiştii spun că favorizează partidul aflat acum la putere.

Pentru Viktor Ianukovici, acesta este primul scrutin important de la preluarea preşedinţiei în 2010,un test pentru angajamentele democratice ale Ucrainei, au avertizat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton şi comisarul pentru Extindere, Stefan Füle.

UE şi-a exprimat “regretul” faţă de imposibilitatea opozantei Iulia Timoşenko de a candida pentru alegerile parlamentare.

De partea sa, Viktor Ianukovici, surd la criticile Occidentului, a dat asigurări că alegerile se vor desfăşura corect: “Avem tot interesul ca aceste alegeri să fie corecte, transparente şi democratice“.

Miza alegerilor este mare atât pentru Rusia, cât şi pentru UE. Pentru capitalele europene este esenţial ca proruşii de la Kiev să nu obţină majoritatea parlamentară necesară modificării constituţiei. Doar aşa compania energetică Naftohaz poate fi înstrăinată, iar principalul ofertant este Gazprom. Pentru ca UE să nu piardă potenţialul picior de pod în Ucraina, imaginea Iuliei Timoşenko este esenţială, iar mass-media occidentale au cultivat-o trecând cu vederea ilegalităţile comise in timpul mandatului ei.

Pentru a nu rupe punţile cu actuala putere prorusă, UE a declanşat, în martie, negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la UE. Cum Ucraina face parte din Parteneriatul Estic al UE alături de Republica Moldova, ea este o piatră de moară legată de ambiţiile europene ale liderilor de la Chişinău, iar o victorie a forţelor proeuropene la Kiev ar fi o gură de oxigen pentru Republica Moldova.

Dacă la precedentele alegeri parlamentare voturile comunităţii româneşti din Bucovina de Nord s-au îndreptat în special către Partidul Regiunilor, cu o politică mai puţin naţionalistă decât partidele prooccidentale, de această data formaţiunea lui Şevcenko, Ucraina-Înainte, a susţinut candidatura lui Iurie Levcic pentru un loc în Rada Supremă. Levcic este preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Naţionale Româneşti din Cernăuţi.

Cel mai sigur este însă că românii vor fi reprezentaţi prin deputatul Ion Popescu, care a candidat din nou pentru Partidul Regiunilor, în baza unui protocol semnat în această vară. El este preşedintele Uniunii interregionale Comunitatea românească din Ucraina. Sub guvernarea Partidului Regiunilor, foarte preocupat de drepturile minorităţii ruse din Ucraina, comunitatea românească a primit dreptul utilizării limbii materne în mai mute raioane din regiunea Cernăuţi. Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, în Ucraina trăiesc peste 400.000 de români, însă datele oficiale de la Kiev indică doar 150.000 de români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new