Alegeri prezidențiale în Franța – Emmanuel Macron a câștigat detașat în fața contracandidatei Marine Le Pen

May 8, 2017

Candidatul independent de centru Emmanuel Macron a obținut peste 66,1% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate.

Un aspect important este faptul că un francez din trei a refuzat să aleagă duminică între centristul Emmanuel Macron și candidata extremei drepte Marine Le Pen, nivel record după 1969, având în vedere numărul mare de buletine de vot necompletate și nivelul ridicat al absenteismului, relatează AFP.

S-a înregistrat un record de 11,5% voturi albe sau anulate, iar proporția celor care nu s-au prezentat la urne a fost de 25,38% din electorat, de asemenea aproape de un record, transmite Reuters din sursa oficială menționată.

Candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen l-a sunat duminică seara pe adversarul său de centru, pro-europeanul Emmanuel Macron, pentru a-l felicita după câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța, transmite DPA.

Printre liderii care l-au felicitat imediat pe noul președinte francez s-au numărat PM britanic Theresa May și Cancelarul german Angela Merkel. Președintele american Donald Trump a publicat pe contul său oficial de Twitter că speră într-o bună cooperare cu Macron, pe care abia așteaptă să-l întâlnească (ceea ce se va și întâmpla în cursul acestei luni). Președintele rus Vladimir Putin a lansat luni un apel către noul președinte ales al Franței, Emmanuel Macron, îndemnându-l să “depășească neîncrederea reciprocă” pentru a combate împreună “amenințarea tot mai mare din partea terorismului și a extremismului violent”, relatează AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new