Anders Fogh Rasmussen insistă pentru suplimentarea bugetelor militare ale țărilor membre NATO

May 15, 2014

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice, “Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, va efectua o vizită în România în perioada 15-16 mai 2014. În cadrul vizitei, secretarul general Rasmussen se va întâlni cu președintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de externe Titus Corlățean și cu ministrul apărării naționale Mircea Dușa.”

Așa cum era prevăzut în agenda vizitei, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a sosit, joi seară, la Bucureşti. Într-un interviu ce prefațează subiectele ce dorește să le abordeze cu partenerii de la București, Rasmussen a menționat că ”la summitul NATO din septembrie s-ar putea discuta despre posibile baze permanente în România”. ”Acum evaluăm ce paşi trebuie să urmăm pentru a întări şi mai mult apărarea colectivă. Şi, bineînteles, aceasta va include şi consideraţii despre ceea ce noi numim desfăşurările de trupe şi tehnica necesare”, a declarat Anders Fogh Rasmussen în interviul acordat oficiosului  HotNews.

De altfel, declarația oficialului NATO pare să vină în întâmpinarea doleanțelor regimului de la București, o serie de politicieni români cerând în mai multe intervenții publice o prezență militară sporită pe teritoriul țării aflată la granița de est a NATO. Rasmussen a mai precizat că statele membre NATO central şi est-europene trebuie să-și suplimenteze bugetele alocate apărării, după ce le-au redus în ultimii ani, în contextul în care Rusia a majorat semnificativ bugetul militar.

Oficialul NATO va fi primit vineri la Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu. După discuții (unde vor fi abordate consolidarea apărării colective a alianței și provocările generate de criza din Ucraina), președintele român şi Anders Fogh Rasmussen vor susţine o declaraţie de presă comună.

De asemenea, preşedintele Băsescu va oferi un dejun în onoarea secretarului general al NATO, în Salonul Florilor de la Palatul Cotroceni. Aflat la final de mandat, Anders Fogh Rasmussen, efectuează în această perioadă vizite în mai multe state europene. El va fi înlocuit în septembrie, după Sumitul de la Wales, de către fostul PM norvegian, Jens Stoltenberg.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new