Andrei Năstase – O victorie à la Pirus ? Vom vedea.
June 11, 2018
Victor Nichituș
Andrei Năstase a câștigat Primăria municipiului Chișinău. S-a confirmat legitatea potrivit căreia, în istoria contemporană a statului moldovean, capitala nu a fost administrată de reprezentanți ai formațiunilor politice de stânga. De obicei, turul doi face diferența. Scorul dintre Năstase și socialistul Ceban a fost mic – de doar 12 644 de voturi. Mai mare, de peste 21 de mii de voturi, s-a înregistrat în turul doi al alegerilor locale din 2015, când Primăria a fost câștigată de Dorin Chirtoacă.
Cele aproape 13 mii de voturi care l-au făcut primar pe Andrei Năstase aparțin unioniștilor chișinăueni. Cifra lor este la fel de mică – doar 18 mii de locuitori ai Chișinăului și-au asumat, în mod deschis, unirea cu România. Ei au fost îndemnați să voteze pentru Năstase de contracandiații unioniști din turul întâi de scrutin. De aici.
Candidatul socialiștilor a acumulat aproape jumătate din numărul celor care au participat la alegeri. Mult – de aici și diferența mică dintre cei doi concurenți. Mulți dintre chișinăuieni au preferat să aleagă competențele manageriale ale acestuia. De remarcat că, în dezbaterile electorale, Ceban l-a bătut măr pe Năstase la capitolul administrare. În ciuda acestui discurs, candidatul socialist nu a reușit să își fidelizeze electoratul Partidului Comuniștilor. Se pare că electoratul comunist a primit comanda să nu participe la alegeri. Renato Usatâi a declarat la o emisiune televizată că și-a îndemnat simpatizanții să voteze pentru Andrei Năstase.
Miza alegerilor pentru municipiul Chișinău nu a fost buna administrare a capitalei Republicii Moldova. Ori grija pentru locuitorii ei. Toți reprezentanții politici, angajați în competiția electorală, și-au dorit să dețină controlul asupra administraţiei municipale, căci funcția oferă accesul la importante resurse finaanciare și administrative. Chişinăul produce peste două treimi din produsul intern brut şi impozitele colectate în republica din dreapta Prutului. Resurse necesare pentru pregătirea bătăliei electorale din toamna anului 2018, când vor avea loc alegerile parlamentare. După victorie, Andrei Năstase a declarat că se gândește deja la viitoarea confruntare. De aici.
La rândul său, președintele PAS, Maia Sandu, spune că victoria aliatului ei în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului ar trebui să însuflețească forțele pro-europene înaintea parlamentarelor de la toamnă. De aici.
Este o confirmare a faptului că noul primar de Chișinău vede administrația capitalei moldovenești doar ca pe o trambulină spre alegerile parlamentare din toamnă. Noutatea e proastă pentru chișinăuieni, dar firească pentru politicieni ca el. Ion Ceban ar fi procedat la fel.
Nu știm cum va colabora noul primar de Chișinău cu majoritatea din Consiliul Municipal, una foarte volatilă, dar dominată de socialiști.
Recunoscându-și înfrângerea, candidatul socialist a spus că va râmâne în Consiliul Municipal și că va petrece mai mult timp în compania primarului Năstase. ”Eu voi rămâne în Consiliul Municipal Chișinău și voi < susține > orice proiect social sau economic al primarului”, a asigurat socialistul. Ironia lui Ceban l-a făcut pe primarul nou ales să conștientizeze posibilele piedici care ar apărea din partea Consiliului Municipal. Chiar dacă, până la alegerile locale, Andrei Năstase avea un discurs categoric anti-guvernare, deja s-a arătat dispus să colaboreze cu premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. „Voi discuta cu Premierul, voi discuta cu Președintele Parlamentului, și voi încerca să-i conving că municipalitatea are nevoie de sprijin”, a declarat Năstase. De aici.
Andrei Năstase este cunoscut ca fiind cel mai aprig critic al lui Vlad Plahotniuc. Victoria lui în Năstase în turul doi al alegerilor este o confirmare a faptului că instituțiile guvernamentale au asigurat alegeri libere și corecte pentru alegerile locale din Chișinău iar enunțul potrivit căruia statul moldovean ar fi capturat s-a dovedit a fi eronat. Explic: reprezentanții statului capturat nu ar fi acceptat ca oponenții lor politici să ocupe funcții importante în stat. Cei care susțin că statul moldovean este capturat se fac a nu observa realitatea – opoziția parlamentară și extra-parlamentară dețin controlul unor importante instituții statale: Partidul Socialiștilor – președinția, PPDA/PAS/PLDM – primăria Chișinău, Partidul Șor – primăria Orhei, formațiunea lui Renato Usatâi – primăria Bălți. Concluzia se impune de la sine – Moldova nu este un stat capturat. Cei care, în presa de la București afirmă altceva, fie nu au fost niciodată între Prut și Nistru și nu cunosc realitățile fie sunt angajați politic.
Dan Dungaciu, fostul consilier al președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a convins: Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, nu este atotputernic, așa cum afirma anterior.
Euforia succesului ar trebui să treacă rapid. Bucuria victoriei poate întuneca cele mai lucide minți, atunci câștigul s-ar putea transforma într-unul extrem de costisitor. Succesul înregistrat de Andrei Năstase nu ar trebui să se urce în capul unora care vor beneficii imediate. Nu știu am cum va împăca noul primar, capra cu varza. Cum va administra corect Chișinăul și cum va asigura, în limita legii, sprijin administrativ/financiar formațiunilor care i-au acordat sprijinul?
Una peste alta, Chișinăul, în Anul centenarului Marii Uniri, nu a devenit roșu. Andrei Năstase este, probabil, mai puțin român decât Constantin Codreanu/Traian Băsescu, dar mai bun român decât Ion Ceban. Discursul anti-românesc al lui Ion Ceban a atras simpatia rusofonilor, dar nu toți au ieșit la vot. Apropo, efortul lui Ceban de a scoate la vot 24 083 de locuitori ai Chișinăului cu vârste de peste 71 de ani trebuie apreciat. Și perosanele în vârstă au drepturi.
Îngrijorător este altceva – o proiecție a rezultatului alegerilor locale din Chișinău pe votul în circumscripțiile uninominale care vor fi organizate în municipiu arată rezultate dezolante pentru dreapta politică pro-europeană. Din cele 11 circumscripții uninominale trasate în capitală, socialiștii ar câștiga nouă mandate, iar PDA – doar două. Partidele de dreapta ar câștiga mandate de deputat doar în circumscripțiile 32 și 33 care includ suburbiile capitalei.
Dacă ar candida, Silvia Radu ar câștiga o circumscripție uninominală din Chișinău.
O victorie à la Pirus este o victorie obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere.
Leave a Reply