Aniversarea a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia

June 6, 2014

Cu 70 de ani în urmă, pe 6 iunie 1944 începeau operaţiunile prin care forţele aliate îşi propuneau deschiderea unui nou front de luptă, în vestul Europei. Operaţiunile militare, cunoscute sub denumirea de Bătălia pentru Normandia au necesitat implicarea unui număr uriaş de soldaţi – aproape 3 milioane – care au traversat Canalul Mânecii din Anglia până pe plajele franceze ale Normandiei.

Mai marii lumii, între care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin, dar şi cancelarul german Angela Merkel, premierul David Cameron s-au aflat vineri pe plajele din Normandia, pentru a aduce un omagiu militarilor care au participat la Debarcare, în urmă cu exact 70 de ani.

Discuție informală Barack Obama -Vladimir Putin

Preşedintele american, Barack Obama, a avut o scurtă discuţie privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea în Normandia, a anunţat preşedinţia franceză, citată de AFP.

“Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversaţie informală, nu o reuniune bilaterală oficială”, a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, confirmând o informaţie oferită de palatul Elysée. Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.

Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.

Anterior, Putin a discutat cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko pentru prima dată, vineri, la castelul Bénouville, sub egida preşedintelui francez François Hollande şi împreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

“În cadrul unei discuţii scurte, şi Putin şi Poroşenko s-au pronunţat în favoarea unei încetări cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei”, a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new