Ankara: Ministerul Apărării dezminte că intenţionează să trimită trupe în Siria

February 15, 2016

Ministrul turc al Apărării Ismet Yilmaz a dezminţit informaţii potrivit cărora militari turci ar fi pătruns în Siria, în weekend, şi a anunţat că Ankara nu intenţionează să trimită trupe în ţara vecină, potrivit presei turce, relatează Reuters în pagina electronică.

Guvernul sirian a acuzat că militari turci s-ar afla printre aproximativ 100 de persoane înarmate care au intrat pe teritoriul Siriei sâmbătă, împreună cu 12 camioane la bordul cărora se aflau mitraliere grele, într-o operaţiune vizând consolidarea insurgenţilor care luptă la Damasc.

“Nu este adevărat. Niciun militar turc nu a intrat în Siria”, a răspuns Yilmaz, într-o audiere în faţa unei comisii parlamentare turce, când a fost întrebat despre aceste acuzaţii formulate de către Ministerul sirian de Externe într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, notează Mediafax.

În același timp însă, Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat la sfârșitul săptămânii trecute, pentru publicaţia turcă Yeni Şafak, că Arabia Saudită va trimite militari şi avioane de vânătoare la baza militară Incirlik de la frontiera cu Siria.

Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, a avertizat că intervenţia Rusiei în acest conflict din Siria nu-l va menţine la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu publicat sâmbătă într-un ziar german. “Nu va mai exista Bashar al-Assad în viitor”, a declarat oficialul saudit.

Anunţul vine în contextul în care marile puteri printre Rusia şi Statele Unite au anunţat vineri un acord de încetare temporară a conflictului armat în Siria pentru reluarea negocierilor de pace între guvernul sirian şi opoziţie de la Geneva, acord care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare.

Armata turcă a bombardat în weekend ţinte aparţinând miliţiei kurde YPG, în nordul Siriei, după ce gruparea a cucerit o bază aeriană situată la nord de Alep, complicând şi mai mult conflictul la frontiera de sud a Turciei, o ţară membră NATO. Ankara consideră YPG drept o organizaţie teroristă şi un braţ al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă de 31 de ani pentru a obţine autonomia în sud-estul Turciei. Washingtonul, care nu consideră YPG o organizaţie teroristă, susţine această grupare în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new