Aroganțele președintelui Dodon și-au găsit ”nașul” ?
October 17, 2017
Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării poate constitui un motiv justificat de suspendat temporar din funcție.
„Refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de președintelui Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale ale președintelui”, potrivit hotărârii Curții Constituționale.
Reamintim că Guvernul de la Chișinău a adoptat în septembrie o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc.
La rândul său, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curţii Constituţionale, susţinând că nu-l va recunoaşte pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării şi nu-l va include în Consiliul Superior de Securitate.
„Decizia de astăzi înseamnă că dacă preşedintele nu este de acord cu opinia majorităţii parlamentare sau a guvernului, atunci el este în două situaţii: sau cedează şi semnează decretul sau nu cedează şi nu semnează, atunci responsabilitatea revine preşedintelui Parlamentului sau Guvernului” a adăugat Dodon, precizând că el nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.
Recent, Comisia de la Veneția l-a atenționat pe Igor Dodon că a făcut declarații critice la adresa Curții Constituționale și a judecătorilor acesteia. „În timp ce libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic, persoanele care ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare, îndreptată împotriva judecătorilor și menită să influențeze deciziile instanței constituționale, este inadmisibilă”, se preciza în comunicatul Comisiei.
Leave a Reply