Austria: Van der Bellen a câștigat alegerile prezidențiale. Extrema dreaptă nu va contesta rezultatul scrutinului, anunță FPO

December 4, 2016

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă. Șeful Partidului Libertății din Austria (FPO, extrema dreaptă) a exclus duminică să conteste în justiție victoria independentului Alexander Van der Bellen, susținut de Verzi, în alegerile prezidențiale, așa cum a făcut-o în primăvară, transmite AFP.

Van der Bellen este creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări.

Van der Bellen a fost felicitat de însuși Hofer. “Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne”, a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. “Dragi prieteni. Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră”, a adăugat el.

La rândul său, șefa Verzilor, Eva Glawischnig — partid pe care Van der Bellen l-a condus ani la rândul — a vorbit despre “o zi istorică” la aflarea estimărilor, potrivit EFE.

Cancelarul austriac, social-democratul Christian Kern, și-a exprimat satisfacția pentru victoria lui Alexander Van der Bellen: “Vreau să-l felicit din toată inima pe noul nostru președinte federal, Alexander Van der Bellen, pentru victoria sa electorală”, a spus șeful guvernului austriac, în fața presei, la Viena. “Sunt convins că, odată cu Van der Bellen, vom avea un președinte care va reprezenta Austria de o manieră extraordinară atât în interior, cât și în exteriorul țării”, a subliniat Kern. “(Sunt) mulțumit, și o recunosc”, cu referire la faptul că Van der Bellen preia președinția țării, a indicat cancelarul federal al Austriei, care a sprijinit activ candidatura celui ales duminică.

Kern a întins mâna și către contracandidatul Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă, și votanții acestuia.

“Este foarte important ca astăzi nimeni să nu se simtă ca un perdant. Toți suntem austrieci”, a arătat cancelarul Kern, adăugând: “Este foarte important să ne întoarcem la un comportament normal între noi”, cu referire la campania electorală murdară din ultimele luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new