Barack Obama și-a început turneul asiatic. Prima escală: Japonia

April 23, 2014

Preşedintele american, Barack Obama, a sosit, miercuri seara, în Japonia, prima oprire din cadrul un turneu de 9 zile în patru ţări asiatice.

Aceasta este a treia vizită pe care Obama o face în Japonia, precedenta având loc în noiembrie 2010. Obama este apoi aşteptat în Singapore (unde va participa la Summitul Țărilor Asiatice), China şi Coreea de Sud. Obama-mania este deja un fenomen în China.Nu același lucru se poate spune însă despre japonezi. În preambulul vizitei președintelui american peste 20.000 de oameni au protestat împotriva bazei americane militare din Okinawa.

Obama s-a întâlnit cu premierul japonez Shinzo Abe. Un summit americano-japonez este prevăzut pe agenda zilei de joi, iar Obama urmează să plece de la Tokyo către Seul vineri dimineaţa.

Preşedintele american a dat asigurări miercuri că Insulele Senkaku (Diaoyu), aflate în centrul unui diferend chinezo-japonez, sunt acoperite de tratatul în domeniul securităţii între Statele Unite şi Japonia, într-un interviu pentru un important cotidian japonez. “Politica Statelor Unite este clară. Insulele Senkaku sunt administrate de către Japonia şi intră, deci, în cadrul articolului 5 al Tratatului de cooperare şi securitate încheiat între Statele Unite şi Japonia”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Observatorii apreciază că actuala vizita nu a fost programată, iniţial, să fie derulată în calitate de oaspete de stat, pregătirile guvernului nipon fiind menite să sublinieze atenţia pe care autorităţile japoneze o acordă relaţiilor dintre Japonia şi SUA, ţări aliate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new