Barack Obama și-a început turneul european. Prima escală – Polonia

June 3, 2014

În perioada 3-4 iunie, preşedintele SUA, Barack Obama, va vizita Polonia în prima etapă a turneului său în Europa, al cărui punct culminant va fi marcarea a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia, în contextul crizei din Ucraina. La Varşovia se va întâlni cu preşedinţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Preşedintele american Barack Obama a reafirmat încă de la sosirea sa, marţi, la Varşovia, că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este “sacrosanct”, relatează AFP.

“Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct”, a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi şi americani pe aeroportul de la Varşovia. Şeful Executivului american va participa, de asemenea, la cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri democratice în acest fost stat al blocului sovietic, ceremonii care vor avea o anumită rezonanţă în contextul crizei dintre Moscova şi Occident.

Prin această vizită, Statele Unite doresc să asigure ţările din Europa de Est de angajamentul lor în apărarea securităţii aliaţilor din cadrul NATO, după absorbţia Crimeei de către Rusia.

Ca semn de susţinere puternică faţă de noile autorităţi de la Kiev, Obama se va întâlni miercuri în Polonia cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, la învestirea căruia urmează să asiste vicepreşedintele american, Joe Biden.

Aceasta este a doua vizită a lui Obama în Europa în decursul a două luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new