Beijing – Joe Biden a subliniat necesitatea unei cooperări practice între China și US

December 5, 2013

Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că relațiile dintre Washington și China trebuie să se bazeze pe încredere și a făcut apel pentru o ”cooperare practică” între cele două țări. Declarația a survenit la încheierea unei întîlniri de peste cinci ore, la Beijing, cu președintele Chinei, Xi Jinping. Acesta din urmă a atras atenția că situația internațională și peisajul regional sînt în curs de a suferi „modificări profunde și complexe”.

Conform jurnaliștilor de la WSJ, vizita lui Biden ”are loc într-un moment de tensiune, după decizia Chinei de a declara o zonă de identificare pentru apărarea aeriană deasupra insulelor disputate cu Japonia, în apropierea cărora se află rezerve importante de petrol și gaze naturale„. Disputa nu a fost evocată în remarcile făcute în fața reporterilor de cei doi înalți demnitari. Totuși, un important oficial de la Washington a declarat că Biden a abordat, în timpul discuţiilor cu omologii săi chinezi, subiectul îngrijorării provocate de zona de identificare aeriană decretată de China, unilateral, la 23 noiembrie. Zona de identificare aeriană acoperă o mare parte din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, şi înglobează insulele Senkaku, nelocuite şi controlate de Japonia, dar revendicate de China, sub numele Diaoyu.

Vicepreședintele Biden a sosit la Beijing venind de la Tokyo, iar astăzi își va continua turneul diplomatic în Coreea de Sud. După ce a insistat marţi, la Tokyo, cu privire la alianţa solidă dintre SUA şi Japonia, Joe Biden a fost întâmpinat într-un climat de neîncredere în capitala chineză, etapa cea mai delicată a turneului său asiatic. Aceasta este cea de-a doua călătorie a lui Biden în China, de la preluarea funcţiei, în 2009. Acest nou turneu asiatic al vicepreşedintelui Joe Biden intervine la două luni după ce preşedintele Barack Obama a trebuit să renunţe la o deplasare în această regiune, stabilită ca prioritate a politicii externe a administraţiei democrate. Această deplasare a fost anulată din cauza disputei bugetare din Congresul SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new