Beijingul a prezentat în premieră la parada militară noile rachete DF – 21D

September 3, 2015

Manifestările grandioase care marchează 70 de ani de la victoria poporului chinez în războiul de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze şi a războiului mondial antifascist au început, joi dimineaţa, la ora 10.00, în Piaţa Tian`anmen.

Douăsprezece rachete noi balistice ale armatei chineze, de tipul DF-21D, supranumite ‘ucigașe de portavioane’, au fost prezentat joi la Beijing în cadrul impresionantei parade militare, ocazionată de împlinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor televiziunii de stat chineze.

Această nouă armă, desfășurată în Piața Tiananmen, a suscitat în ultimii ani numeroase speculații în cercurile militare cu privire la capacitatea acestora de a schimba echilibrul de putere în Oceanul Pacific, fieful tradițional al Flotei a 7-a americane.

Montate pe camioane mari, cele 12 rachete de tipul DF-21D – (‘Dongfeng’/’Vânt de est‘) reprezentau dispozitive cu o lungime de zece metri și un diametru de aproximativ un metru.

Presa oficială chineză a indicat că ar fi pentru prima oară când acestea sunt expuse în public. Raza lor de acțiune rămâne neclară, dar experți militari occidentali estimează că aceasta ar putea fi între 900 și 1.000 de km. Noile rachete balistice sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 3.500 km/oră, ceea ce le face aproape invulnerabile în fața sistemelor de apărare antiaeriene clasice.

Rachetele DF-21 D sunt de fapt ASBM ( ‘Anti-ship ballistic missile’ /’Rachete balistice antinavale’), dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odată intrate în atmosferă să se îndrepte spre ținta lor.

Încărcătura explozivă pe care o transportă este capabilă să provoace daune considerabile unui portavion, potrivit experților.

Puteți viziona integral parada militară de la Beijing aici:

Secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, preşedintele statului şi preşedintele Comisiei Militare Centrale , Xi Jinping, a exprimat, în numele Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, al Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China, al Consiliului de Stat, al Conferinţei Consultative Politice Populare din China şi al Comisiei Militare Centrale, marea consideraţie faţă de veteranii de război, eroii şi ofiţerii care au participat la războiul poporului chinez de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze, precum şi faţă de chinezii din ţară şi de peste hotare care au adus contribuţii însemnate la obţinerea victoriei. Şeful statului chinez a transmis mulţumiri sincere guvernelor şi prietenilor din străinătate, care au acordat ajutoare şi sprijin poporului chinez în lupta împotriva agresiunii japoneze şi un călduros bun venit oaspeţilor şi militarilor din mai multe ţări la manifestările comemorative.

Xi Jinping a afirmat că, 3 septembrie, este ”o zi demnă de comemorat veşnic de toate popoarele lumii. În această zi, acum 70 de ani, după 14 ani de bătălii grele, poporul chinez a obţinut marea victorie în războiul de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze, care a contribuit semnificativ la victoria completă în războiul mondial antifascist”. Preşedintele Xi Jinping a spus că războiul extrem de tragic, războiul poporului chinez împotriva agresiunii japoneze a început cel mai devreme şi a durat cel mai mult timp.

Preşedintele Chinei a relevat faptul că victoria poporului chinez împotriva agresiunii japoneze este prima victorie completă obţinută de China în luptele de rezistenţă împotriva agresiunii din afară, din istoria modernă. Această mare victorie a zdrobit, definitiv, complotul militarismului nipon de a colonia şi de a înrobi China. Victoria a restabilit statutul Chinei de mare putere în lume şi a deschis un viitor mai bun naţiunii chineze.

Xi Jinping a mai spus că, în acel război, cu sacrificiile extrem de mari ale naţiunii, poporul chinez a sprijinit principalul câmp oriental de luptă al războiului mondial antifascist, aducând contribuţii importante la victoria războiului mondial antifascist. Războiul poporului chinez de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze a avut şi sprijinul larg al comunităţii internaţionale. Poporul chinez nu va uita niciodată, contribuţiile aduse de popoarele lumii la victoria războiului poporului chinez împotriva agresiunii japoneze. Războiul care a cuprins Asia, Europa, Africa şi Oceania a provocat moartea şi rănirea a peste 100 milioane de persoane, din care peste 35 milioane au fost chinezi. Numărul morţilor din fosta URSS depăşeşte 27 milioane. Repetarea acestor tragedii istorice trebuie evitată cu orice preţ. Cei care au luptat pe front ştiu că pacea este preţioasă.

Sursă: Radio China International

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new