Bruxelles – Reuniunea Consiliului European

December 13, 2012

Summitul UE dedicat intensificării integrării europene a început joi seara, într-o atmosferă pozitivă după succesul obţinut prin acordurile privind asistenţa oferită Greciei şi supravegherea sistemului bancar, notează Mediafax.

Joi dimineaţă, miniştrii de Finanţe din statele membre UE au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului financiar destinat Greciei. În cursul nopţii, aceiaşi miniştri ajunseseră la un compromis privind supravegherea băncilor europene.

Pe agenda reuniunii şefiilor de stat şi de guvern din cadrul UE figurează discuţii privind viitorul Uniunii Europene şi  modalităţile de accelerare a integrării bugetare şi economice.

“Este o zi bună pentru Europa”, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, la sosirea la summit, în timp ce cancelarul Angela Merkel a subliniat că UE “a reuşit să înregistreze progrese în cursul anului 2012”.

Premierul Victor Ponta a declarat că poziţia României la Consiliul European care se desfăşoară la Bruxelles a fost discutată de miniştrii din Guvern cu consilierii preşedintelui Traian Băsescu şinu există niciun fel de divergenţă pe această temă. 

Potrivit lui Ponta, în privinţa Consiliului de supraveghere bancară, importantă pentru România este implicarea şi a statelor care nu fac parte din Zona euro în procesul de decizie, iar România va urma să fie parte la acest organism.

Totodată, premierul a arătat că, în privinţa aderării la Schengen, poziţia Guvernului este ca la Consiliul European să se ia act de deplina capacitate tehnică a României şi îndeplinirea tuturor condiţiilor, urmând ca după publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană, la următorul Consiliu JAI, din martie 2013, să fie discutat şi “un calendar clar şi precis de aderare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new