Bruxelles: Reuniunea Consiliului NATO – Rusia la nivel de ambasadori

July 13, 2016

Tema centrală a reuniunii Consiliului NATO-Rusia, prevăzută să aibă loc miercuri la Bruxelles, vizează decizia Alianței de a-și consolida prezența militară pe “flancul estic”, precum și consecințele acestei decizii pentru securitatea europeană, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de TASS și RIA Novosti.

Printre alte subiecte, partea rusă intenționează să inițieze o dezbatere cu privire la inițiativa președintelui Finlandei, Sauli Niinisto, vizând creșterea securității zborurilor în regiunea baltică, acesta propunându-i recent omologului său rus, Vladimir Putin, ca avioanele militare ce zboară deasupra Mării Baltice să mențină transponderele (emițătoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite.

În același timp, Moscova va pune accent pe riscurile pentru stabilitatea strategică, ca urmare a continuării dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA și NATO în Europa, a subliniat reprezentanta diplomației ruse.

Pe agenda reuniunii mai figurează situația din Ucraina, cea din Afganistan și amenințările teroriste la nivel regional, a indicat Zaharova.

Relațiile dintre Moscova și Alianță s-au deteriorat în martie 2014 pe fondul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Tot atunci a fost suspendată activitatea Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit pentru prima oară după o pauză de doi ani abia în aprilie acest an.

La summitul de la sfârșitul săptămânii trecute desfășurat la Varșovia, statele membre NATO au convenit asupra desfășurării a patru batalioane în Polonia și țările baltice. Planurile consolidării prezenței Alianței în Europa de Est au suscitat critici constante din partea Moscovei, care susține că nu este interesată de escaladarea tensiunilor, dar că este pregătită să dea un răspuns adecvat la acțiunile Occidentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new