Bulgaria – punct strategic în distributia de gaz către Europa Centrală

January 4, 2013

Bulgaria – negocieri avantajoase cu Gazprom, conducte de interconectare cu Serbia si Grecia
Gazele şi energia termică s-au ieftinit în Bulgaria de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei (DKEVR), citată de Novinite.com, informează Mediafax.

Sofia va înregistra cele mai importante scăderi ale preţurilor la încălzire, cu reduceri mai mici în Varna, Burgas şi Plovdiv.

Ieftinirea cu 9,8% a gazelor, aprobată la sfârşitul lunii decembrie de DKEVR, conduce la un preţ de 656,47 leva (335,6 euro) pe 1.000 metri cubi de la 1 ianuarie 2013, cu 71,89 leva (36,7 euro) mai puţin decât înainte.

Directorul general al companiei de stat Bulgargaz, Dimitar Gogov, estimează că veniturile operatorului vor scădea cu până la 4 milioane leva (aproximativ 2 milioane euro) în primul trimestru al acestui an în urma reducerii preţului la gaze cu 9,8%, şi nu cu 9,3%, cât recomandase compania.

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului achitat concernului rus.

În acelasi timp, vice-ministrul Economiei Evgeniya Haritonova a anuntat că studiul de fezabilitatea privind proiectul de interconectare pentru transportul de gaz dintre Bulgaria şi Serbia (ce include posibilitatea a 4 rute diferite) este finalizat, şi urmează a fi concretizat conform termenelor stabilite. Proiectul este unul extrem de important pentru Bulgaria care încearcă să devină un centru nodal important privind distributia de gaz spre Europa, conducta respectivă urmând a se conecta din Serbia cu Austria şi Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new