Bulgaria – Guvernul premierului Boiko Borisov a demisionat

February 20, 2013

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunțat miercuri în parlament demisia guvernului său, în urma protestelor la nivel național impotriva măsurilor de austeritate, și în special împotriva prețurilor la electricitate. “Nu voi lua parte la un guvern sub conducerea căruia poliția bate protestatari”, a declarat Borisov, citat de agențiile de presă.

La Sofia, manifestațiile au continuat marți pentru a noua zi, populația protestând împotriva prețurilor mari la electricitate, în ciuda faptului că premierul Borisov a încercat să calmeze spiritele prin demiterea ministrului de finanțe, cel mai puțin popular membru al executivului din cauza măsurilor de austeritate. În fața acestui val de nemulțumiri, cu cinci luni înainte de alegerile legislative, Boïko Borissov a promis o reducere de 8% a prețului energiei electrice, oprind majoritatea exporturilor singurei sale centrale nucleare de la Kozlodui, care produce energie mai ieftină.

Borisov nu a precizat daca vor fi organizate alegeri anticipate, în schimb a anunțat că nu va face parte dintr-un guvern interimar. În luna iulie 2013, în Bulgaria sunt programate alegeri parlamentare.
Trebuie menționat că noul guvern interimar va trebui să continue programul măsurilor de austeritate la care Bulgaria s-a angajat în fața UE și a creditorilor externi, caz în care e posibil ca decizia de demisie a ex-premierului Borisov să fie o încercare de a mai salva ceva din capitalul său politic în vederea viitoarelor alegeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new