Canada a promis sprijin pentru gestionarea industriilor extractive din țările în curs de dezvoltare

October 15, 2012

Prezent la cea de-a 14 ediție a Summitului Francofoniei desfășurat în capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa, Primul-ministru canadian Stephen Harper a anunțat un sprijin suplimentar menit să ajute țările în curs de dezvoltare să-și gestioneze industriile axate pe explorarea și exploatarea de resurse naturale în mod responsabil și transparent, ceea ce ar putea genera în timp creșterea prosperității, crearea de locuri de muncă, reducerea sărăciei și a mai bună guvernare a țării în general.

“Gestionarea eficientă a resurselor naturale ale unei țări este esențială pentru stimularea creșterii economice”, a declarat prim-ministrul Harper. “Prin ajutorul anunțat astăzi vom furniza țărilor partenere instrumentele necesare pentru a gestiona industriile lor extractive într-un mod eficient de pe urma căruia să beneficieze atât economia națională a acestor țări cât și comunitățile locale”.

Suportul furnizat de Canada pentru țările în curs de dezvoltare se va derula prin intermediul Băncii Mondiale – Inițiativa pentru transparență în industriile extractive (ITIE), și va urmări publicarea integrală a legislației și verificarea plăților companiilor miniere și a veniturilor publice din sectoarele petrol, gaze și minerit. Deasemenea, prin intermediul facilității consultative a ITIE va contribui la trainingul autorităților privind abilitățile de negociere și expertiza necesară pentru a gestiona politica industriilor miniere, de gaze, petrol și alte resurse naturale într-un mod responsabil și transparent.

Anunțul făcut de PM Harper susține tema actualei ediții a Summit-ului Francofoniei: ”Problemele economice și de mediu în guvernanța globală” – și se bazează pe  declarația făcută în anul 2008 cu ocazia desemnării Quebec-ului oraș al Francofoniei. Tot atunci Canada a cerut extinderea componenței membrilor ITIE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new