Canada – cutremur de 7.7 grade, urmat de tsunami

October 28, 2012

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sâmbătă seară coasta de vest a regiunii British Columbia din Canada, fiind declanşată alerta de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), preluat de AFP.

Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 20.04 (duminică, 05.04, ora României), a fost localizat în Insulele Queen Charlotte, la circa 200 de kilometri sud-sud-vest de portul Prince Rupert de pe litoralul canadian.

Arhipelagul Hawaii a fost lovit sâmbătă seară (ora locală) de un tsunami provocat de seismul din Canada, ceea ce a determinat autorităţile să ceară unui număr de 100.000 de persoane să se refugieze în locuri mai înalte, transmite duminică Reuters.  Totuși Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a anunţat că primele valuri au avut o înălţime de un metru şi au avut o forţă mai mică decât se preconizase inițial. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici de intensitate mai mică.

Ministrul de Justiție al regiunii British Columbia, Shirley Bond, a declarat că din primele evaluări reiese că pierderile materiale sunt minore. Potrivit National Post, autoritățile canadiene monitorizează în continuare regiunile afectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new