Candidatul republican la Casa Albă va fi învestit în cursă în iulie 2016

January 15, 2015

Convenţia pentru învestirea viitorului candidat republican în alegerile prezidenţiale americane a fost devansată cu peste o lună, urmând să aibă loc în săptămâna lui 18 iulie 2016, a anunţat miercuri Partidul Republican, hotărât să nu repete erorile din 2012, relatează AFP.

Comitetul Naţional Republican (RNC) a anunţat într-un comunicat că această Convenţie, prevăzută la Cleveland, în statul considerat strategic Ohio, va începe pe 18 iulie 2016, în contextul în care, în mod tradiţional, convenţiile aveau loc la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie. În general, convenţiile durează de luni şi până joi.

Însă republicanii au avertizat, după înfrângerea din 2012, că intenţionează să accelereze procesul de învestire, cu scopul de a-i oferi mai mult timp candidatului lor pentru a-şi face campanie împotriva candiidatului democrat. Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru data de 8 noiembrie 2016.

“Convenţia va avea loc mult mai devreme decât în alegerile anterioare, ceea ce va da acces la fondurile campaniei generale mai devreme ca înainte, pentru a-i oferi un avantaj puternic candidatului nostru”, a declarat Reince Priebus, preşedintele partidului.

Potrivit Mediafax, învingătorul în alegerile primare este adesea cunoscut înainte de începutul verii, dar conform regulilor electorale el nu are dreptul să cheltuiască fonduri colectate pentru “campania generală” înainte să fie învestit oficial în cursă, ceea ce-i lăsa puţin peste două luni la dispoziţie. În acest context, învestirea lui Mitt Romney în 2012 s-a dovedit foarte solicitantă atât pentru candidat, cât şi pentru partid. Alegerile primare în 50 de state au durat din ianuarie şi până în iunie, scoţând la lumină numeroase fracturi interne din partid.

Scopul afişat pentru anul viitor este reducerea la aproximativ trei-patru luni a duratei alegerilor primare – din februarie şi până în aprilie sau mai 2016 – în vederea consacrării celei mai mari părţi a resurselor electorale luptei împotriva viitorului candidat democrat, notează aceeași sursă. În acelaşi spirit, partidul intenţionează să reducă numărul dezbaterilor prezidenţiale. În 2012 au fost organizate 23 de dezbateri de către posturi americane de televiziune, un număr considerat excesiv de către candidaţi, dar care au fost nevoiţi să le accepte imediat după ce erau acceptate de către adversari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new