Ce a făcut ministrul Fifor la Pentagon ?

September 29, 2017

Mihai Fifor, Ministru al Apărării ne spune – după recenta vizită la Pentagon și niște întâlniri cu lobbistii complexului militar-industrial de peste Ocean – că prima baterie de rachete Patriot vine în România în noiembrie. Să-i urăm deci bun venit, cu punctarea unor nedumeriri și întrebările ce rezultă la o scurtă analiză a informației respective.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, împreună cu secretarul apărării, James Mattis – foto M.Ap.N.

Să începem cu începutul:

Când a fost semnat contractul, că n-am auzit vestea asta? Cine l-a negociat, și de când? Că polonezii negociază OFICIAL de peste cinci ani, și n-au semnat nici acum!

De aici vine următoarea întrebare: sistemul este nou, sau vine din rezerva Armatei SUA? Nu cred că e nimeni atât de idiot să creadă că sistemul se fabrică în câteva zile. Probabil că un an de la lansarea comenzii ferme este un termen optimist.

Armata română are oameni capabili să opereze sistemul? Dacă da, când și unde i-a format? Ținând cont că sistemul vine în noiembrie, acum ar trebui să fie în SUA echipa de recepție. Pe asta cine a pregătit-o? Că or fi știind ai noștri să opereze sistemele de rachete AA sovietice, dar există deosebiri de principiu între unele și celelalte. Recepție înseamnă tot complexul: centru de comandă, radare, sisteme de transmisie de date, sisteme de transport, lansatoare. Recepția ar trebui să includă lansări într-un poligon, cu ținte care să imite toată gama de posibile amenințări într-un teatru de operații, și în condiții cât mai apropiate de realitate, de exemplu în prezența unui bruiaj puternic.

Așadar, noi ce-am luat: un sistem pe care să-l putem folosi imediat, sau niște fierătănii care să defileze la 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf ?

Constantin Gheorghe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new