Ce se află pe agenda publică a vizitei la Moscova a premierului Vlad Filat

September 10, 2012

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat efectuează o vizită de două zile în Federaţia Rusă la invitaţia omologului său, Dmitri Medvedev. Premierul moldovean va avea întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin şi alţi înalți oficiali.
Cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi a negocierilor vor fi soluţionarea diferendului transnistrean şi importul de gaze naturale din Rusia. Totodată, seful Guvernului de la Chișinău a precizat că nu va discuta la Moscova despre consulatul de la Tiraspol sau despre un nou contract cu Gazprom.
Întâlnirea cu Putin are loc la cererea Moldovei, iar pe agenda discuţiilor se vor afla toate problemele de interes comun, de la preţul gazelor şi datoria Transnistriei, la relaţiile comerciale şi situaţia sutelor de mii de moldoveni care se află în Rusia. În cadrul vizitei va fi discutată cooperarea bilaterară în domeniul energetic, economic şi umanitar. De asemenea, va fi discutat şi acordul care vizează politica în domeniul migraţiei.
Înainte de vizita sa, Vlad Filat a declarat într-un interviu că relaţiile bune cu Rusia nu sunt în contradicţie cu vectorul european al Republicii Moldova. Premierul a subliniat că este necesar ca Moldova să aibă relaţii foarte bune cu toţi partenerii, iar relaţiile cu Federaţia Rusă urmează a fi aduse în conformitate cu prevederile stipulate în acordurile bilaterale.
„Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a R. Moldova vine în contradicţie cu bunele relaţii, în cazul dat este vorba de relațiile cu Federaţia Rusă. Republica Moldova are necesitate în a avea relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi”.
Premierul moldovean, Vlad Filat, a mai spus că rolul Rusiei este foarte important în soluţionarea conflictului transnistrean şi inevitabil, vor avea loc discuţii pe marginea acestei probleme. “Nu vom avea o abordare îngustă în acest sens, vom aborda problema în complexitatea ei”, susţine Vlad Filat.
Reprezentantul preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, declara recent că problema transnitreană va fi discutată în cele mai mici detalii. Vicepremierul rus consideră că această vizită va aduce o noua speranţă pentru consolidarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului.
Un alt subiect important ce urmează a fi abordat cu oficialii ruşi este şi problema energetică. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, susţine că Republica Moldova nu mai poartă discuţii cu Moscova de pe poziţia “frate mai mic-frate mai mare”. Potrivit lui Lazăr, Republica Moldova a avut o strategie absolut corectă. “Avem în spate trei ani deloc uşori, dar noi absolut conştient am mers anume pe această strategie de comportament: nu facem concesiuni politice, ajungem, oricât de greu ne-ar fi, la nişte preţuri medii regionale”, declară ministrul Economiei.
Totodată,Vlad Filat va participa la inaugurarea oficială a Zilelor culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă, care se vor desfăşura până pe 15 septembrie. Premierul va avea întrevederi şi cu reprezentanţii diasporei.
Amintim că funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă a devenit vacantă după ce Andrei Negruţă a fost rechemat din cauza unei declaraţii făcute într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass. Anterior premierul Vlad Filat declara că ambasadorul Republicii Moldova va fi desemnat până la plecarea sa la Moscova, însă se pare că AIE nu a reuşit să atingă un consens în acest sens.
“Am spus că acesta este un obiectiv, din păcate nu am reușit să-l atingem. Nu este nicio problemă, la revenire vom continua discuţiile şi vom anunţa candidatul”, a menţionat Filat.
Printre posibilii candidaţi, numele cărora au fost vehiculate în presă, se numără deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov şi fostul angajat al diplomaţiei de la Chişinau, Mihai Diacov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new