Ce va stipula acordul interguvernamental moldo-rus de colaborare pe domeniul energetic ?

June 11, 2012

Potrivit Unimedia.md este improbabilă semnarea de către Republica Moldova a unui nou contract de import a gazelor naturale din Federaţia Rusă până la finele acestui an. Aceasta deoarece noul contract ar trebui să fie precedat de semnarea acordului interguvernamental moldo-rus de colaborare pe domeniul energetic, un acord a cărui semnare are un time-line încă neprecizat.

Conform declarațiilor oficialilor de la Chişinău până la finele anului documentul va fi examinat şi semnat. Totuși surse neoficiale susțin că sunt șanse mici de a reuşi semnarea un nou acord de import a gazelor din Rusia până la finele lui 2012 când expiră contractul în derulare. Acordul de care este condiționată semnarea noului contract ar urma să conţină “principiile de garantare a investiţiilor, reorganizarea sectorului gazier moldovenesc şi mecanismul rambursării datoriilor istorice” a precizat vicepremierul Valeriu Lazăr. O precizare generală care nu spune nimic despre cerințele/propunerile părții ruse. În același timp, autoritățile dau asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz, ca urmare a prelungirii contractului vechi şi că tarifele nu vor creşte. Republica Moldova plătește în prezent aprox. 390 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new