China – această “anaconda” a finanțelor globale

September 4, 2017

Dan Diaconu

După ce – în ciuda boicoturilor iniţiale – China a lansat cu succes Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), iată că a sosit momentul unei noi destructurări a sistemului financiar mondial: lansarea internaţională a unui contract futures pe petrol denominat în yuani şi garantat cu aur. Astfel, pe fondul unei situaţii internaţionale extrem de complicate, China profită continuându-și politica de impunere a propriei monede în tranzacţiile internaţionale.

Este o nouă „piatră kilometrică” pe care China o inaugurează. Vă mai amintiţi presiunile pentru includerea yuan-ului în Drepturile Speciale de Tragere(DST/SDR) ale FMI? A fost primul pas în direcţia „internaţionalizării” yuan-ului. Apoi chinezii au continuat printr-un masiv program de semnare de contracte bilaterale cu marile economii (exceptând SUA) în care schiumburile să se facă între monedele participanţilor, eliminând astfel dolarul din schimburile bilaterale.

Astfel, yuan-ul a ajuns să se coteze live, în China, în raport cu principalele monede ale lumii. Desigur, fiind vorba de contracte bilaterale, putem spune că a fost un pas destul de modest, implicând cheltuieli semnificative. Numai că acesta reprezenta doar un task al foii de parcurs. Lovitura de graţie a fost dată în momentul fondării AIIB, acolo unde americanii au încercat să saboteze înfiinţarea băncii, dar, în final, s-au văzut lăsaţi cu buzele umflate, marea majoritate a ţărilor înghesuindu-se să se numere printre fondatori. AIIB a început deja să investească masiv în noi „drumuri ale mătăsii” care vor înlesni schimburile comerciale terestre dintre China şi Europa, lăsând astfel în urmă căile maritime, controlate (militar) în acest moment de americani.

Iată că a venit momentul cel mai critic. Contractele futures pe petrol denominate în yuani reprezintă o armă extrem de puternică. Practic, dolarul îşi pierde calitatea de monedă unică în tranzacţiile petroliere. Ca să înţelegeţi mai bine ce se întâmplă, imaginaţi-vă că sancţiunile impuse de SUA asupra unor producători de petrol nu vor mai avea niciun efect deoarece aceştia vor avea alternativa vânzării prin intermediul noului instrument, denominat în yuani.

Garantarea cu aur a noului instrument transmite, de asemenea, un semnal puternic pe piaţă. China pare a arăta cu degetul către rezervele teoretice de aur ale americanilor (despre care se vorbeşte că ar exista doar pe hârtie) subliniind că e timpul să se renunţe la jocul la cacialma şi obligându-şi adversarul să-şi arate cărţile. Este un moment critic. Chinezii îşi sufocă victima ştrangulând-o uşor, treptat, asemeni unui şarpe care s-a încolăcit de mult în jurul victimei, dar vrea să se asigure că „procesul” sufocării va fi controlat pas cu pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new