China și SUA au semnat primul acord militar din ultimii ani

June 15, 2015

Responsabili ai armatelor Chinei și SUA au semnat la sfârșitul săptămânii trecute un acord de cooperare în domeniul militar, documentul fiind semnat de partea chineză de generalul Tang Ning, iar de partea americană, de general-maiorul William Hix, după cum a relatat China Daily.

Semnarea documentului vizând mecanismul de dialog la nivelul armatelor din China și SUA reprezintă un salt înainte în relațiile dintre cele două țări, estimează analiștii.

Cu toate acestea, partea chineză a avertizat ca Washingtonul să fie precaut în cuvinte și fapte cu privire la aspectele-cheie care implică integritatea teritorială a Chinei, referindu-se la problematica tensiunilor existente cu privire la Marea Chinei de Sud.

Vicepreședintele Comisiei militare centrale (CMC) a Partidului Comunist Chinez, generalul Fan Changlong, care tocmai a încheiat o vizită în SUA a cerut Washingtonului să-și reducă activitățile militare atât navale, cât și aeriene în Marea Chinei de Sud. Fan Changlong a asistat deasemenea la ceremonia semnării documentului menționat.

În pofida acestor obiecții, SUA au invitat China să participe la un exercițiu militar comun anul viitor în Pacific.

Se planifică, de asemenea, încheierea unor acorduri suplimentare în domeniul militar între cele două țări, cu ocazia vizitei pe care urmează să o întreprindă președintele chinez, Xi Jinping, în Statele Unite în luna septembrie.

China a început construcția unor insule artificiale în Insulele Spratly, disputate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan, Vietnam, argumentând că suveranitatea sa asupra acestor zone este “indiscutabilă”, bazată pe “argumente istorice și juridice”. Washingtonul a cerut Beijingului să-și suspende activitatea de construcție de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, amintește France Presse.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new