Chișinău – Curtea Constituţională recunoaşte limba română drept limbă oficială în Republica Moldova
December 5, 2013
Limba oficială a Republicii Moldova este “limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991, informează Mediafax.
Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, joi, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.
Potrivit aceleiași surse, Preşedinţia Republicii Moldova a argumentat că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, subliniind că “naţiunea română este organizată în două state româneşti – România şi Republica Moldova”. Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma “limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din Articolul 13 alin. (1) al Constituţiei poate fi echivalată semantic cu limba română.
“Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat primul ministru român Victor Ponta.
”Eu vorbesc limba română – și consider că limba vorbită în Rep. Moldova e româna, iar limba moldovenească nu există. Dar pur procedural nu sunt deloc convins că o declarație de independență și o decizie a CC pot prevala asupra a ceva ce este scris negru pe alb în Constituție. Și prin urmare cred că problema limbii NU s-a rezolvat, ci din contra a fost re-politizată și probabil agravată” a comentat analistul Institutului pentru Studii Strategice din Paris, Nicu Popescu, pe pagina sa de FB. ”Pentru mine Constituția poate fi schimbată doar prin vot în Parlament. Și prefer să dureze 10 sau 20 ani să se găsească numărul necesar de voturi pentru a modifica acest articol – decât să pui Curtea Constituțională în față atunci când nu sunt suficiente voturi în parlament. Nu de alta, dar mâine-poimâine vor veni alții la putere – care pot folosi astfel de precedente pentru lucruri mult mai nesănătoase. Până la urma cred că este un precedent periculos care ne poate crea mai multe probleme decât rezolva” a mai adăugat Nicu Popescu.
Leave a Reply