Chişinăul şi Tiraspolul îşi dau mâna în Germania ?

June 21, 2012

Lucia Coroiu

Germania şi Rusia caută o soluţie la conflictul din Transnistria. În acest scop a fost organizată o reuniune, desfăşurată în oraşul Rottach-Egern din Bavaria şi la care participă oficiali moldoveni şi transnistreni precum şi reprezentanţii formatului “5 plus 2” şi alţi actori antrenaţi în rezolvarea conflictului.

Alegerea Germaniei ca loc de desfăşurare a discuţiilor, nu este întâmplătoare, ea fiind o consecinţă a întâlnirii de la castelul Meseberg din apropiere de Berlin, în iunie 2010, dintre cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în urma căreia cei doi lideri au convenit să colaboreze în vederea găsirii unei soluţii pentru acest conflict.

Manfred Grund, preşedintele Forumului germano-moldovean: “Acest conflict nu poate fi rezolvat în opoziţie cu Rusia”

Totodată alegerea acestui loc izolat de la graniţa Germaniei cu Austria a fost deliberată, susţine parlamentarul german conservator Manfred Grund, preşedintele Forumului germano-moldovean. “Nu trebuie să facem public chiar totul”, a declarat el pentru Deutsche Welle, adăugând că este nevoie de încredere şi că acest conflict nu poate fi rezolvat în opoziţie cu Rusia.

Manfred Grund speră că vor fi înregistrate progrese între R.Moldova şi Transnistria privind “ajutorul umanitar, legăturile rutiere, cooperarea economică şi contactele sociale”.

El nu ştie însă care ar putea fi soluţia finală pentru acest conflict. Problemele sunt “semnificativ mai mari” decât par la prima vedere, în special deoarece ambele părţi “s-au dezvoltat separat”, susţine politicianul german.

Potrivit prim-ministrului Vlad Filat, progresul înregistrat se datorează în egală măsură deschiderii manifestate de către autorităţile moldoveneşti, schimbării conducerii de la Tiraspol, dorinţei de a îmbunătăţi viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, dar şi relaţiilor bune stabilite între părţile implicate în procesul de reglementare.

Liderul regiunii separatiste Transnistrene, Evgeny Șevciuk: „Este necesar de a construi, nu de a distruge”

Totodată, noul lider de la Tiraspol a declarat că nu va fi uşor de găsit o soluţie politică, subliniind  că „este necesar de a construi, nu de a distruge”. În opinia lui Şevciuk, mai multe probleme existente pot fi soluţionate prin înlăturarea barierelor artificiale existente. Şeful administraţiei de la Tiraspol consideră că toţi participanţii la procesul de reglementare sunt gata pentru colaborare.

Iar Fiodor Lukianov, editor al publicaţiei Global Politics cu sediul la Moscova, nu se aşteaptă la vreun progres. “Problema nu interesează nici Uniunea Europeană, nici Rusia”, a declarat el. Iniţiativa Meseberg a lui Merkel şi Medvedev a fost devansată de alte probleme, cum ar fi criza euro.

 

One response to “Chişinăul şi Tiraspolul îşi dau mâna în Germania ?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new