Cine va pacifica România ?

May 27, 2018

Poate comparație o să pară puțin forțată. Dar mie, acum, societatea românească mi se pare un soi de reactor nuclear în care moderatorii se consumă, încet-încet, și nu mai pot ține multă vreme reacția sub control. Combustibilul fiind violența.

Se naște o generație pentru care violența, individualismul și ura față de celălalt, nepăsarea față de viață și de celălalt sunt caracteristici definitorii. Cine o să țină astea sub control? Generațiile care mai cred în valori pozitive ies din scenă, natural sau forțat. Posibila clasă de mijloc nu apare. La fel, cele trei milioane de oameni plecați la muncă în străinătate sunt o agravantă în această situație socială pe muchie de cuțit.

Religia iese din discuție. Nu mai poate face nimic. Pe drept sau pe nedrept a fost demonizată, maculată, scoasă din ecuația relațiilor sociale. Educația este tot mai precară. Mecanismele de solidaritate socială inter-generațională sunt, practic, distruse. Suntem pe cont propriu. În societate se injectează permanent ură. Care alimentează războiul româno-român. În care sunt doar victime, și niciun câștigător!

În nicio societate violența nu este acceptată drept structurant al relațiilor sociale. Numai în societatea românească ea este încurajată, prin tot ce fac decidenții politici, intelectualii publici , și prin ceea ce acceptă cetățenii. Degeaba râdeam de ticăloasa deviză ”Să moară dujmanii mei, care e ei!” Este expresia unei realități care ar trebui să ne dea coșmaruri și frisoane de teamă. Suntem însă atât de tembeli, încât râdem, auzind-o!

Întrebarea, pe care o repet, este: ”Cine va pacifica România”? Nu putem înțelege că dezvoltarea și bunăstarea depind esențial de existența și de păstrarea păcii sociale? Că ea are un preț, și că dacă nu plătim prețul ei, violența socială va avea costuri infinit mai mari?

Oricum suntem, cum spuneam, pe muchie de cuțit. Și incapabili să luăm decizii în consecință. Ni se pare că salvarea va veni de la sine, doar pentru că suntem români, și pentru că soarta ne iubește. Nimic mai fals! Și o să simțim cât de curând toate astea. Vestea bună e doar pentru antreprenorii de pompe funebre. Afacerile lor chiar au un viitor luminos…

Constantin Gheorghe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new