Comandantul şef al NATO, generalul Philip Breedlove – favorabil trimiterii de arme defensive forţelor ucrainene

February 2, 2015

Comandantul militar al NATO şi oficiali ai administraţiei americane au în vedere să susţină trimiterea de armament defensiv forţelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat duminică New York Times.

Preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite “ajutor letal”, dar administraţia sa evocă subiectul din cauza unei intensificări a luptelor între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, afirmă cotidianul.

Comandantul şef al NATO, generalul american Philip Breedlove, este favorabil trimiterii de arme defensive forţelor ucrainene, iar secretarul de Stat este deschis la discuţii, potrivit aceleiași publicații citată de agenția Mediafax.

Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al US, este deschis la noi discuţii, la fel şi consiliera lui Barack Obama pe probleme de securitate, Susan Rice. Statele Unite au acuzat Rusia că desfăşoară un război indirect în Ucraina, dar au exclus până în prezent să furnizeze arme autorităţilor de la Kiev.

Totuși, oficial Casa Albă încă limitează susţinerea americană la un ajutor “neletal”, care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier. “Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan.

Potrivit New York Times, un raport independent, care urmează să fie dat publicităţii astăzi, va incita Statele Unite să trimită Ucrainei arme defensive şi echipament în valoare de peste trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoaştere şi rachete antitanc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new