Comitetul Militar al NATO se reunește la Sibiu

September 11, 2012

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale, în perioada 14 – 16 septembrie 2012, la Sibiu va avea loc reuniunea Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor apărării din țările membre ale Alianței. Aceștia vor discuta despre operaţiunile Alianţei aflate în desfăşurare, precum şi aspecte-cheie de pe agenda Organizaţiei.

Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.

Conferinţa de la Sibiu va fi condusă de preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels, printre participanţi aflându-se amiralul James Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), generalul Stéphane Abrial, actualul comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), precum şi generalul Jean-Paul Paloméros, viitorul comandant al SACT. De asemenea, la Sibiu, se va afla generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), care va prezenta audienţei ultimele informaţii despre misiunea Alianţei din teatrul de operaţii Afganistan.

Invitaţi speciali ai preşedintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operaţii, şi generalul-locotenent Arne Bård Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.

Conferinţa se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum şi pe operaţiile aliate aflate în desfăşurare în Afganistan şi în Balcanii de Vest. Discuţiile se vor axa, de asemenea, pe stadiile transformării NATO şi pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internaţional (IMS), care este partea executivă a Comitetului Militar. Conferinţa se va încheia cu alegerea noului director general al IMS.

În marja conferinţei, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte ţări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea ţării noastre în teatrele de operaţii la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României şi modalităţile de întărire a cooperării militare bilaterale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new