Compania KMG vinde Rompetrol chinezilor de la CEFC China Energy Company

December 15, 2015

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol, potrivit Reuters. Finalizarea negocierilor între kazahii de la KMG și chinezi are loc tocmai în momentul în care cotația barilului de petrol se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, și pe fondul creșterii îngrijorării potrivit căreia supraoferta de pe piața mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al prețurilor între OPEC și producătorii de petrol care nu fac parte din OPEC.

Kazakhstan’s Prime Minister Karim Massimov (left) with Chinese Premier Li Keqiang during a signing ceremony at the Great Hall of the People in Beijing (photo Reuters)

Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 mld.dolari, semnat luni la Beijing şi care include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară. Potrivit China Daily, acordul a fost semnat în contextul întâlnirii bilaterale între cele două părţi desfășurată în marja unei reuniuni de lucru la nivel de premieri a țărilor membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai.

O sursă apropiată situaţiei a evaluat Kazmunai Gaz International la 500 milioane dolari – 1 miliard de dolari, transmite Reuters. Reprezentanţii KMGI nu au fost disponibili pentru comentarii.

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării – Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

CEFC şi-a început activitatea în sectorul financiar, iar apoi s-a extins în industria petrolului şi gazelor. Compania chineză intenţionează să investească “miliarde” de dolari pentru extinderea reţelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa.

O parte din finanţare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii “Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

În prezent, țițeiul Brent se tranzacționează la un preț cu doar 50 de cenți peste minimul de 36,20 dolari per baril stabilit în timpul crizei financiare mondiale din 2008. În situația în care petrolul Brent va doborî acest prag atunci va fi vorba de cel mai mic preț al petrolului înregistrat de la mijlocul lui 2004. În cazul țițeiului WTI, prețul minim atins în timpul crizei financiare din 2008 a fost cel de 32,40 de dolari per baril.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new