Compozitorul Eugen Doga, omagiat la Ateneul Român

November 28, 2012

Academicianul şi compozitorul Eugen Doga,  dotat cu un gust artistic rafinat, cu un simţ înnăscut al armoniei, o cunoaştere perfectă a gândirii muzicale, posesor al unei culturi şi inteligenţe rarisime, de-a lungul anilor a reuşit să creeze un şir de opere de valoare, care s-au impus nu numai în plan naţional, ci şi în Universalitate, ducând faima R.Moldova şi valorile ei autentice pe toate meridianele lumii. Ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani si-a dorit de a face posibilă reîntâlnirea românilor cu universul său muzical. La finele săptămânii trecute, Ateneul Român a fost inundat de flori, multă dragoste şi lumină, stârnind fiori şi amintiri prin coloanele sonore din filmul „Şatra” sau „Dulcea şi tandra mea fiară”. Spectacolul de pe scena Ateneului a început cu fragmente din „Luceafărul” lui Mihai Eminescu, continuând cu romanţe pe versurile Veronicăi Micle, cântate cu dăruire de Mariana Buliceanu şi de Constantin Rudolf Cocris şi acompaniate de Orchestra simfonică a Companiei Teleradio Moldova şi ale ansamblului coral Doina al Filarmonicii din Chisinău. Omagii artistice i-au fost dedicate lui Eugen Doga şi de către Olga Busuioc, Virginia Sarcu, Paula Seling, Veronica Cnaub, ansamblul vocal Akord, acordeonistul Vitalie Advahov şi naistul Vasile Iovu.

Prin talentul său incontestabil de Magician al sunetului, Eugen DOGA a îmbrăcat folclorul nostru cu tradiţii milenare într-o haină nouă – nobilă, aristocrată și inteligentă.

Maestrul Eugen Doga s-a integrat în circuitul universal al valorilor culturale, încă din 1972, când împreună cu regizorul Emil Loteanu au câştigat trofeul “Scoica de argint” la Festivalul de film din Spania pentru filmul “Lăutarii”, după care, în 1976, la acelaşi Festival au obţinut “Scoica de Aur” pentru filmul “Şatra”, care a cucerit atât spaţiul ex-sovietic, cât şi Occidentul. Compozitorul Eugen Doga prin muzica sa a cucerit lumea şi poate fi numit, fără ezitare, “ambasadorul cultural” al R.Moldova. L-a sensibilizat, inclusiv, pe Preşedintele SUA, Ronald Reagan, care a afirmat public că valsul din filmul “Dulcea şi tandra mea fiară” este “Valsul secolului XX”.

Să amintim şi de faptul că Eugen Doga face parte din cele (doar) o sută de personalităţi ale lumii declarate în anul 2000 „Om al secolului XX”. Vorbind despre recunoaşterea internaţională a talentului lui Eugen Doga, amintim că în antologia editată la Sankt-Petersburg „Compozitorii sec. XX”, dintre români, au fost incluşi doar George Enescu şi Eugen Doga.

Maestrul Doga este un visător, care crede sincer că prin muzica sa poate schimba lumea, o poate face mai bună, mai sublimă. Însă cât de bogat nu ar fi vocabularul limbii române, nu poate descrie talentul şi muzica Compozitorului, Patriotului, Omului, Geniului – EUGEN DOGA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new