Cooperarea militară structurată permanentă în domeniul apărării – numită PESCO – vizează crearea unui armate federale a Uniunii Europene

November 13, 2017

Ultimele decizii luate la nivelul Uniunii Europene sugerează că aceasta se va îndrepta spre legături militare mai strânse de apărare, context în care începând de luni, 13 noiembrie 2017, mai mult de 20 de state UE vor semna un pact militar, ca punct de reper care urmărește să intensifice cooperarea militară după Brexit și să creeze o armată federală a Uniunii Europene.

Eforturi similare pentru aprofundarea legăturilor militare au rămas fără rezultate timp de zeci de ani, datorită opoziției feroce a Marii Britanii față de orice ar fi putut duce la o armată europeană federală.

Dar Brexit-ul a permis Germaniei şi Franței să readucă din nou în centrul atenției şi să poată impune crearea unei puternice armate federale europene.

“Cooperarea militară structurată permanentă privind acordul de apărare (PESCO) încearcă să întărească apărarea dintre membrii UE și să îmbunătățească coordonarea în dezvoltarea noilor echipamente militare”. (N.Red. Prin acest limbaj de lemn, tipic UE, se anunță de fapt crearea Armatei Federaliste a UE-ului)

Acordul face parte din eforturile depuse de Germania și Franța pentru “a reporni Uniunea Europeană”, după decizia Marii Britanii de a pleca și urmează anunțului din iunie, privind crearea al unui Fond european Militar de apărare de 5,5 miliarde de euro ca bază financiară a viitoarei armate UE.

Susținătorii Pactului Militar spun că acesta “va completa NATO”, care își va păstra rolul principal în apărarea Europei. (N.Red. În timp ce voci autorizate din Marea Britanie şi SUA spun că armata UE vrea să înlocuiască NATO).

Ministrul spaniol al apărării Maria Dolores de Cospedal a salutat săptămâna trecută PESCO ca “posibil cel mai ambițios proiect actual al UE”.

– Sporirea cheltuielilor pentru apărare –

Anunțul de intenție care urmează să fie semnat de miniștrii apărării la Bruxelles, luni, promite că țările vor oferi “sprijin militar substanțial” la nivelul UE, în domenii precum personalul militar (militari din diferite țări vor forma diviziile comune ale armatei UE), echipamente militare, instruire militară și infrastructură militară, “pentru misiunile militare ale UE.

De asemenea, țările semnatare se angajează să “crească în mod regulat bugetele militare în termeni reali”, precum și să aloce 20% din cheltuielile pentru apărare, achizițiilor și două procente în domeniul cercetării și al tehnologiei militare.

“Nu am mai fost niciodată aproape de acest lucru”, a spus un oficial al UE fericit că apare armata UE-ului.

“Avem mai mult de 20 de state membre … nu doar semnatare pe hârtie – ci cu angajamente fermw în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare militară și pentru proiecte militare comune” (ale UE).

PESCO ar putea conduce pe termen foarte scurt la crearea unui spital militar european al UE şi a unui centru logistic militar al UE, însă se va concentra în primul rând pe proiecte de dezvoltare de noi echipamente militare ale UE, cum ar fi tancuri sau drone, “în scopul armonizării sistemelor de armament și de eliminare a lacunelor în capacități”.

Franța, Germania, Spania și Italia sunt printre națiunile care se înscriu în nucleul dur al inițiativei.

Marea Britanie și Danemarca – care au renunțat de mult timp la chestiunile de apărare ale UE – nu vor să participe la armata UE, împreună cu Irlanda, care încă examinează această problemă.

Participarea la PESCO este “voluntară”, iar cei care aleg să nu stea aici se pot alătura mai târziu – sub rezerva aprobării paşilor deja făcuți de ceilalți.

Țările care nu se află în UE pot, de asemenea, să participe la misiuni specifice – deschizând calea către posibila participare a puterii nucleare a Marii Britanii după plecarea din bloc în 2019 – deși Marea Britanie nu va avea niciun rol în luarea deciziilor.

În martie, miniștrii au aprobat planurile de creare a unui sediu militar central embrionar al armatei UE, pentru coordonarea operațiunilor de securitate din străinătate ale UE.

Țările care se înscriu în PESCO vor face obiectul unei revizuiri anuale pentru a se asigura că își respectă angajamentele.

Pactul a evidențiat viziuni diferite între Paris și Berlin. În timp ce francezii impingeau un grup mai mic de națiuni care să fie angajate în proiecte militare ambițioase, inclusiv în eventuale intervenții străine, cum ar fi în Libia sau Mali, Germania dorește aplicarea strategiei progresiste numite “pas cu pas”, strategie care rareori dă greş.

Germania a împins deja ideea că armata UE trebuie să includă cât mai mulți membri UE care să întreprindă scheme militare mai modeste la început, care să devină mai apoi tot mai importante. Având în vedere că peste 20 din cei 28 de membri ai UE se înscriu în prezent să participe la formarea armatei UE, viziunea Berlinului pare să fi câștigat.

Dar Frederic Mauro, un expert în apărare care consiliază Parlamentul European, a declarat că este “profund sceptic” în legătură cu forma finală a pactului.

“Germanii spun că respectă unitatea de opinii şi că vor să înceapă de la început pas cu pas cu lucruri mici: cu un spital de teren, cu înființarea de colegii de ofițeri ai UE în comun, toate aceste proiecte – nu vor ajuta imediat capacitatea militară independentă a UE”, a declarat Mauro pentru AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new