Coreea de Nord 2013: detaşare şi mănuşi de mătase

April 10, 2013

Deşi co-beneficiară, alături de Siria şi Iran, a brandului “Axa Răului”, Coreea de Nord nu figurează printre ţintele comentatorilor neo-conservatori
americani, specializaţi în noţiuni cum ar fi “bombardare”, “invazie”, “regime change”, “nation building”. Manifestele americane de agresiune proclamă sistematic atacarea Iranului, nu şi a Coreei nordice.
Spre a-şi justifica apelurile agresive faţă de Iran, belico-propaganda neoconservatoare vorbeşte, în general, despre reacţiile “iraţionale” ale “islamofasciştilor” pentru cazul în care ar ajunge să dispună de o valiză cu coduri nucleare.

În schimb, îi lasă rece dinastia liderilor al căror nume începe cu “Kim”, dar care par mult mai reflexogeni şi imprevizibili, în materie de reacţii militare, dacă e să ne luăm numai după apucăturile din aceste zile ale Phenian-ului. (Apropo, din lexicul neoconist lipseşte, deocamdată, un concept sexy pentru imaginea nord-coreeanului fascist). Apoi, o comparaţie IranCoreea de Nord, în termeni de capacitate militară, o pune pe a doua într-un avantaj uman şi material clar, precum şi în postura unei ameninţări – convenţionale şi nucleare – mult mai însemnate pentru interesele geostrategice ale SUA.

Mă surprind, de asemenea, mănuşile de mătase purtate de un oficial american (citat de CNN sub anonimat) atunci când zice despre un posibil test balistic nord-coreean: “”Sperăm că vor emite o notificare, dar în acest moment nu ne așteptăm la aceasta.  Avem în calcul şi ipoteza în care nu va fi o astfel de actiune”, a spus oficialul. De asemenea, el a spus că lansarea ar putea fi “iminentă”, dar, se poate ca Statele Unite “pur și simplu să nu știe”. E cam nefiresc un astfel de discurs la promotorii unei retorici care, atunci când aud un iranian pronunţând cuvântul “uraniu”, sunt gata să treacă la DEFCON 1.
În fine, dacă Iranul e interesant pentru America (nu pe faţă, ci evident ipocrit), în primul rând, din cauza resurselor gigantice de petrol şi gaze, lumea trăieşte cu senzaţia că acestea reprezintă un capitol la care nord-coreenii sunt neatragători. Însă unii au o cu totul altă părere despre resursele care fac din această ţară o adevărată mină de aur.

Şi, atunci, de ce toată această timiditate în raport cu dinastia Kim versus ferocitatea cu care retorica Statelor Unite loveşte în Iran ?

Horaţiu Dan Dumitru

Nota.red.: Mai multe articole ale autorului puteţi citi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new