Cu discernământul la purtător

March 15, 2016

Să fie clar: asta-i discriminare! Păi toți s-au îngrămădit să comenteze ținuta ministresei Prună, ignorând cu desăvârsire punga aceea pe care dna Ministru o căra după ea pe holurile ministerului… Înteleg că numai la Băsescu lumea fost interesată de ce anume avea omu’ în pungile alea cu care ieșea din Mihăileanu (v-amintiți, nu ?)

La doamna Ministru aspectul acesta nu mai era de interes public, asta deși ministerul prin care se plimba ieri domnia sa cu sacul negru din polipropilena reciclabilă, asortat desigur la mocasinii maro pe care-i prezenta, se mai numeste și Ministerul Public!

În fine… Să lăsam aceste răutacisme pentru fashionistele de talk-show și designer-ii tehnocrati într-ale ”făishionului” din spațiul mioritic! În timp ce Raluca Prună pare că reusit să relanseze cu succes replica aceea cu “Cât e halatu’? Halatu’ doamnă! Cât e halatu’?”, pe planeta se mai întâmplă lucruri. Printre altele, Putin zice că-i gata cu operațiunile din Siria (știu: Jos Putin, Jos comunistii !!!) iar campania privind referendumul din UK legat de rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană, a intrat de astăzi într-o nouă fază, ce se anunță a fi mai intensă pentru ambele tabere, pro și contra, referendumul urmând a avea loc peste fix 100 de zile.

În opinia mea, ieșirea Marii Britanii din EU ar fi echivalentă cu o sinucidere economică pentru aceasta. Dar ca de obicei, orice medalie are două fațete. Ieșirea UK-ului din EU, într-o primă fază, va afecta în egală măsură și piața comună. Altfel spus, iesirea UK-ului din EU, va genera o criză de proportii nu numai în UK dar și în EU. În aceste condiții, întrebarea care se pune este: Cât de pregatită este Europa să facă fața retragerii Marii Britanii? Este Europa pregătită să gestioneze o noua criză economică de anvergura celei pe care ieșirea Regatului Unit o va genera? Dar România?

Am înțeles: planul A a fost să țină UK-ul înăuntru si pentru asta au sacrificat principii fundamentale ale tratatului de bază și au făcut o grămadă de concesii Marii Britanii. Și totuși, dacă chiar și așa, cu toate concesiile făcute, la votul popular, populația UK-ului, scârbită peste măsura de birocrația de la Brussels, decide părăsirea Uniunii Europene, ceea ce, ca unul care trăieste printre ei, vă spun că este foarte posibil, cum vor contra-balansa cei din EU ieșirea de pe piață a unui jucator de calibrul UK-ului?

Care-i planul B al celor de la Brussels? Dar al Bucureștiului? Mie astea mi se par teme de actualitate, dar si de maxim interes pe marginea cărora aș vrea să văd niște răspunsuri de la guvernanții noștri. Asta. Și alea cu SRI-ul care – fix cu ajutorul ministerului Public, printr-o ordonanță de urgență care modifică mai multe legi organice și în disprețul încălcării Constituției – capătă drept de a efectua anchete penale. Și schimbarea din nou a raporturilor de forță în Siria prin retragerea rușilor, și faptul că la granița de vest a României se ridică garduri… Ei bine, toate astea mi se par teme legitime si de interes public. Halatu’ ministresei.. NU! Dacă tot vorbim de discernământul la purtător !

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new