Cum se resimt la Chișinău turbulenţele politice de la Bucureşti ?

July 5, 2012

Turbulenţele politice, lupta acerbă pentru putere și războiul declarațiilor de la Bucureşti nu par a fi de natură să îngrijoreze decidenții de la Chișinău și nici să afecteze relaţiile cu R.Moldova.

Criza politică din România nu va afecta relaţiile politice şi economice cu Republica Moldova, consideră politicienii de la Chişinău, care îşi doresc continuarea dezvoltării relaţiilor dintre cele două state. Relaţia cu actuala clasă politică din România este cea mai bună din ultimi zece ani, atât cu partidele de guvernământ, cât şi cu cele de opoziţie, declară vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat Valeriu Streleţ. “Oricare ar fi reconfigurările politice, clasa politică de la Chişinău va face tot posibilul pentru a menţine aceste relaţii pe un trend ascendent de prietenie şi colaborare” a menţionat el.

Şi preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, deputatul democrat Igor Corman susţine că indiferent de procesele politice care au loc în România, Chişinăul este interesat în menţinerea relaţiilor bune. ‘Indiferent cine se află la guvernare, trebuie să facem tot posibilul ca să avem relaţii bune cu guvernul respectiv’, potrivit lui Corman. Doar liberalul Ion Hadârcă şi-a exprimat “o anumită nelinişte” în privinţa faptului că “uneori în aceste dezbateri politice angajamentele asumate mai trec pe un plan second”. “Guvernele noi mai uită, sau trebuie să facă un efort ca să reia aceste angajamente”, a declarat Hadârcă. Totuşi, el a menţionat că este vorba de politica internă a României, “iar dezbaterile politice sunt fireşti”. Partidul Liberal are un acord de colaborare cu PDL, dar Ion Hadârcă a menţionat că formaţiunea sa are contacte politice cu majoritatea partidelor parlamentare din România “şi nu facem mari diferenţe în a acorda mai multe simpatii sau privilegii unor partide sau altora”.

Criza politică din România nu va afecta nici relaţiile economice dintre cele două state, sau proiectele economice iniţiate, potrivit preşedintelui comisiei parlamentare pentru economie din parlamentul de la Chişinău, Veaceslav Ioniţă. România are un sistem politic bine pus la punct, astfel că “turbulenţele politice” nu afectează relaţiile economice, potrivit acestuia. “România se bucură de o stabilitate instituţională şi nu-mi imaginez care ar fi efectele negative asupra economiei în condiţiile crizei politice”, a punctat Veaceslav Ioniţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new