Cumpătarea schimonoselilor politice

October 18, 2012

Dacă nu am reușit să aflăm încă pentru ce a fost construit un nou stadion național, ieri am avut ocazia unui posibil răspuns – pentru manifestații politice. Bătălia electorală, care nu se bazează pe un program de guvernare, ci pe o simplă dispută plină de frustrări și controverse personale, aduce România în pragul unui declin al coeziunii sociale (dacă a existat până acum !) și al liderilor care doresc să ne conducă.

Din sforțarea de sunet și lumini de ieri, pare că ne-am iluminat la rându-ne. Am aflat ce este Europa, ce sunt europenii și că noi românii suntem cei mai europeni dintre europeni. Sunt convins că domnul Ponta știe ce înseamnă, sau ce este România europeană, dar nu știu cât concordă România europeană cu România vizată/visată de primul ministru în funcție. Am devenit din nou buricul Europei fără să știm de ce. De fiecare dată când privesc astfel de manifestații am în minte un citat: “Never underestimate the power of stupid people in large groups.” (George Carlin)

Nu contest în totalitate numărul impresionant de oameni prezenți acolo fie că erau de pe stradă, din școli, instituții și oricare alți membri, adunați de trei partide, unele mai istorice decât altele, dar contest discursurile liderilor prezenți acolo, în special cel al președintelui Socialiștilor Europeni (cu siguranță și el “ultimul comunist al Europei”). El a dat răspunsul direcției ideologice, politice, a ceea ce înseamnă USL. Știam de la început ce fel de cuvântări vor avea domnul Ponta și domnul Antonescu. Dacă ar fi să numărăm de câte ori au fost pronunțate cuvintele “jos”, “Băsescu”, “putem”, “trebuie”, am evidenția cât se poate de clar mania și limitarea discursului politic. Este un joc periculos, pentru că nu poți câștiga legitimitate politică pretinzând că un stadion plin reprezintă ultima frontieră a ceea ce numim “construcție politică”.

Europa trece printr-o criză economică, dirijată sau nu, a deschis porțile populismului electoral, nu doar la noi în țară. Noi suntem km 0 și asta e mai evident pe zi ce trece. Delimitarea de competiția politică internă care s-a altoit foarte bine cu cea publică europeană, nu mai este obiectul de lucru al liderilor politici. Tot ce este bun pentru a fi convertit într-un mesaj politic pentru marea masă a oamenilor, atunci e binevenit. Așa cum am mai menționat, Europa va suferi de un deficit democratic cu greu înțeles.

O cumpătare a schimonoselilor politice este necesară. Nu este nevoie de spectacole mediatice venite de pe un stadion ca să știm cine sunt, sau ce vor protagoniștii. Nu este nevoie de răgușiri discursive ca să știm că nu va fi așa cum ni se spune. Nu este nevoie de injectări naționaliste, care pretind a descoperi cine sunt românii. Nu avem nevoie de lideri care își conduc promisiunile după nivelul cât mai ridicat al aplauzelor. Avem nevoie doar de mai multă CUMPĂTARE.

Nu știu dacă ce scriu intră la categoria “ironia sorții”, dar e greu să gândești serios la ce se petrece. Riști să intri și tu într-o mașinărie de tembelism, de care nu ai nevoie. Trebuie să ne păstrăm luciditatea și să ne îndepărtăm de ce nu se cuvine să fim.

***

Am observat că se vorbește despre un posibil bipartidism politic în România. Nu este ceva posibil, pentru că bipartidismul se regăsește doar în democrațiile și societățile consolidate, iar acolo există două mari forțe politice care alternează la guvernare (vezi SUA sau Marea Britanie). Poate că adunarea colectivă de pe Național Arena a încercat să ofere perspectiva prezentată mai sus. În primul rând USL nu este un partid, ci un cumul de trei partide, care vor reuși să obțină la alegeri maxim 60% din voturi. Pentru a exista un sistem bipartidist, două mari forțe politice trebuie să obțină cel puțin 70% din voturi. ARD, din nou o alianță politică, nu poate obține, sau nu poate împărți cele 70% din voturi posibile cu USL, pentru că mai avem Partidul Poporului, UDMR-ul, care vor împrăștia voturile și mai mult. Așadar, conflictele politice vor continua și vor avea o amploare și mai sinistră în campania electorală care se apropie. (Dragoș-Andrei Preutescu)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new