Curat trădare, coane Ponta !
July 13, 2015
Toată săptămâna trecută m-am tot repetat în discuțiile cu prietenii, afirmând că Ponta își pregătește plecarea și că, tot ce a făcut acesta de la întoarcerea din Turcia, sugereză un joc tactic menit să-și forțeze debarcarea de la Palatul Victoria.
Ponta, spuneam eu, face tot ce poate pentru a fi debarcat de la conducerea guvernului, fie prin radicalizarea lui Oprea și trecerea UNPR-ului în tabăra adversă – vezi povestea retragerii ordonanței privind mărirea indemnizațiilor demnitarilor – fie prin forțarea demisiei lui direct de către procurorii DNA. Toate acestea ar fi putut fi explicate printr-o logică electorală dar si de perspectivă politică chiar pentru Ponta însuși, adăugând eu la acel moment că cea mai proastă opțiune pentru Ponta și PSD era să-și prezinte demisia. Ei bine, dacă pentru varianta de mai sus ar fi putut exista o explicație așa cum am spus, pentru gestul lui de a demisiona de la conducerea PSD-ului nu există absolut nicio justificare. Cu o singură excepție: dezertarea! Dacă ea implică și o eventuală trădare rămâne de văzut și de stabilit ulterior!
Privită din exterior și judecând prin prisma elementelor publice pe care le avem, gestul lui Ponta este complet lipsit de logică. Dar să luăm pe rând elementele acestei demisii și să le analizăm:
1. Plecarea lui din fruntea PSD-ului nu face altceva decât să creeze confuzie si degringoladă în interiorul partidului. Nu văd ce bine poate face partidului, plecând în acest fel, lăsând partidul pradă unor lupte interne în condițiile în care majoritatea liderilor marcanți ai acestui partid au fost compromiși si scoși din politică, literalmente, de procurorii DNA. Ar fi putut anunța si pregăti un congres extraordinar unde s-ar fi putut retrage, asigurând cel puțin un proces de tranziție a puterii în partid. Pot afirma fără să greșeșc că, în acest moment, riscul ca cel mai marte partid din România să dispară în următorii ani de pe scena politică este cât se poate de real, iar plecarea lui Ponta în acest fel a deschis calea acestei posibilități.
2. Plecarea din fruntea PSD-ului pentru a nu fi afectată imaginea partidului ca urmare a anchetării lui de către DNA! Acestă afirmație a lui Ponta sufera nu de una ci de mai multe fracturi logice. În primul rând demisia lui s-a produs din fruntea partidului nu și din funcția de premier. Recunoscând că anchetarea ta de către DNA afectează imaginea, prin demisia din funcția de președinte PSD dar rămânerea în funcția de premier arăți că pe tine, Premierul României, te preocupă doar imaginea partidului pe care, de altfel, prin acțiunile tale demostrezi că o situezi mai presus de imaginea țării. Nu poți spune că anchetarea ta afectează doar imaginea partidului dar nu și a instituției premierului și implicit a României. Cele două nu pot fi disociate.
O altă fractură logică vine din faptul că argumentul imaginii este unul ce nu are substanță în rândul electoratului român. În ultimii 25 de ani electoratul român a demonstrat că atunci când vine vorba de vot, moralitatea, corectitudinea dar și competența nu sunt neapărat criterii de evaluare a candidaților și de acordare a votului. Dacă ne uităm la votul pentru alegerea ultimilor doi președinți ai României, de exemplu, vom observa că, în 2004, Traian Băsescu candida și câștiga, deși era inculpat în Dosarul Flota și în ciuda (contra)performanțelor lui de la Ministerul Transporturilor, în ciuda (contra)performanțelor de la Primăria Capitalei, în ciuda scandalului din jurul afacerii Dali, a capului în gură dat unui comerciant pe stradă, a scandalului cu maidanezii, etc. Cinci ani mai târziu, în 2009, același Traian Băsescu recâștiga Cotroceniul, deși filmul cu plesnirea copilului devenise public, la fel cum publice erau și faptul că-și făcuse fata europarlamentar, furturile apropiaților lui, scandalurile cu iz de favoritism și trafic de influență în care nume grele din țară dar și din Federația Rusă apăreau pe lângă fata cea mare a lui Băsescu sau a scandalurilor de la acea vreme cu fratele Mircea implicat deja cu clanul Bercea dar și în afaceri cu armament. După 10 ani de Băsescu este ales actualul președinte, Iohannis, care nu a reușit să răspundă convingător acuzațiilor de implicare în traficul de copii și nu a reușit să explice cum a fost posibil ca, din veniturile lui și ale soției, bugetari fiind amândoi o viața întreagă, să achiziționeze 6 vile în municipiul Sibiu. A reușit însă să demonstreze cu succes că nu stăpânește bine limba română, că este de un cinism greu de descris, că nu avea nici cele mai elementare cunoștințe despre rolul și atribuțiile unui președinte și, mai ales, că are mari dificultăți în exprimare.
În condițiile acestea, să demisionezi astăzi, la peste o lună de la declanșarea anchetei, când efectul declanșării anchetei este deja instaurat și când până și adversarii tăi politici recunosc, mai voalat sau mai pe față, că ancheta nu reprezintă decât o încercare de răstunare a guvernului cu ajutorul DNA-ului, afirmând că gestul are la bază convingerea că gestul tău va păstra captiv electoratul partidului, care altfel ce ar fi fost influențat și afectat de faptul că șeful partidului este anchetat, nu este doar ilogic, este și o mare prostie. Mai ales ca pâna la alegeri, după cum am mai spus, putea fi organizat un congres extraordinar unde Ponta s-ar fi putut retrage asigurând o tranzitie firească a puterii în interiorul partidului.
Acum o săptămână, când Victor Ponta se afla încă în Turcia, o știre mică rătăcită într-un colț pe un site de știri ne informa, citând surse apropiate conducerii PNL, că Iohannis le-ar fi cerut tuturor parlamentarilor PNL să-și amâne vacanțele până la 1 august, pe motiv că va avea nevoie de fiecare vot pentru a instala un nou guvern în Palatul Victoria. Am primit cu rezervă acea știre deoarece fără un gest sinucigaș din partea lui Ponta acest lucru ar fi fost imposibil de realizat. Iată că gestul sinucigaș s-a produs. Azi Victor Viorel Ponta este un premier fără partid, iar din acest moment, debarcarea lui Victor Viorel Ponta de la conducerea guvernului este doar o chestiune de minute, cel mult zile!
PS: O altă mare problemă a demisiei lui Ponta este modul în care a ales să-și anunțe plecarea din fruntea partidului, respectiv să anunțe partidul și pe liderii acestuia că “dezertează” printr-o postare pe Facebook. Astfel și liderii marcanți ai partidului au aflat de la televizor, unde se dezbătea de zor postarea lui Ponta, că liderul partidului și-a luat jucăriile și a plecat lăsându-și echipa să se descurce. Dar cum țara pare a se conduce eficient de pe Facebook, a comenta pe marginea acestui aspect mai mult decât am facut-o deja, mi se pare lipsit de sens! Mă întreb doar cum ar fi oare dacă și contribuabilul român și-ar plăti impozitele tot pe Facebook, eventual în like-uri?! ..
Sorin Ardelean
Leave a Reply