Davos 2014 – O lume în transformare și adâncirea inegalităților sociale

January 21, 2014

Cei mai puternici oameni din lume se reunesc în aceste zile în luxoasa staţiune de schi Davos, pentru anuala reuniune a Forumului Economic Mondial, având ca temă generală de discuţii economia, politica şi societatea într-o lume transformată de criză.

Lideri politici şi din mediul de afaceri şi personalităţi vor face schimb de idei în perioada 22-25 ianuarie în jurul celor mai importante subiecte de pe agenda globală, precum redresarea economiei după criză, consecinţele crizei datoriilor de stat din Europa, adâncirea inegalităţii sociale, ascensiunea clasei de mijloc în Asia, aglomerările urbane sau situaţia politică din Orientul Mijlociu.

Invitaţii şi participanţii se vor bucura, ca în fiecare an, de o companie selectă: premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele brazilian Dilma Roousseff, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney, directorul general al FMI Christine Lagarde sau preşedintele Băncii Modiale Jim Yong Kim, notează Mediafax.

“Anul acesta va fi diferit faţă de anul trecut deoarece evenimentul nu va fi dominat de o anumită criză. Încrederea revine cu timpul. Dar avem şi aşteptări mai temperate. Ştim cu toţii că este nevoie de o reducere a gradului de îndatorare. Este precum alergatul cu un rucsac greu în spate”, a declarat Klaus Schwab, fondatorul Forumului de la Davos, citat de Bloomberg.

Întâlnirea din acest an va fi prezidată, pe lângă Schwab, de directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, de Jian Jianqing, preşedintele Industrial and Commercial Bank of China, şi de CEO-ul grupului farmacecutic Novartis, Joseph Jimenez. Printre vorbitori se vor număra premierul britanic David Cameron, omologul său australian Tony Abbot, şeful guvernului italian, Enrico Letta, preşedintele Mexicului Enrique Pena Nieto şi preşedintele sud-coreean Park Geun Hye, potrivit lui Schwab, care a precizat că Angela Merkel, reconfirmată recent pentru cel de-al treilea mandat de cancelar al Germaniei, nu va participa în acest an la eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new