Despre Cutia milosteniei electorale transnaționale

October 11, 2014

Mai precizez încă o dată, ca lucrurile să fie limpezi din start ! Nu am nimic împotriva fenomenului unionist între Basarabia și România. Sunt frații noștri de peste Prut, răpiți de concesiile geopolitice ale unei diplomații românești dezosate vertebral. Așa s-au petrecut lucrurile atunci, iar istoria e ireversibilă. Trebuie să ne împăcăm cu acest fapt.

Acum, deși fraternizez maxim cu ideea unificării politice și teritoriale cu Republica Moldova, nu agreez sub nicio formă milioanele și milioanele de euro virate dinspre București către Chișinău. De unde dom’le atâta tupeu/generozitate condiționată electoral ? Când școlile românești din mediul rural sunt într-un hal medieval și pestilențial, când copiii români nu au cu ce să fie transportați iarna către aceste unități de învățământ putrede, când nu avem fonduri pentru nenorocitele alea de abecedare, când sistemul medical din România e la pământ, muribunzii trebuind să-și suporte starea în paturi mizere asemeni celor din lagărele de concentrare naziste; când lucrările la o mare parte din infrastructura rutieră au fost sistate; când profesorii au aceleași salarii mizere, deopotrivă cu medicii; când teatrele noastre și multe alte edificii culturale arată ca după bombardament; când România nu arată a țară membră a Uniunii Europene, nici dacă te chinui să identifici vreo asemănare minusculă, Victor Ponta, ca un veritabil bizon socialist, joacă rolul de mecena pe banii românilor cu moldovenii, de parcă noi am fi atât de prosperi încât doar din PIB-ul unei localități din Teleorman, am putea ajuta două țări din Africa. De unde dom’le acest paralelism cu realitatea românilor?

Tu ca premier, aflat în campanie electorală, te duci pe coclaurile basarabene, ca să finanțezi așezăminte culturale doar de dragul unui eventual lobby internațional care să sune așa: “Uite mă că și românii-s altruiști, se ajută unii pe alții. Înseamnă că România o duce tot mai bine! S-au îmbogățit ăștia!” Nu-mi vine să cred că asemenea acte politice nu sunt filtrate printr-o lege specială. Tu în numele cui finanțezi o țară străină cu milioane de euro? Și dacă ești premier, cine ți-a permis acest lucru? Unde este acordul, girul poporului român? Unde e referendumul?
Noi ajutăm o țară care în proporție de 16% e de acord cu unificarea. Rusofonii nici nu vor să audă de netrebnicii ăștia de peste Prut, care suntem noi, românii!
Să nu mă înțelegeți greșit, sunt adeptul politicilor de “approachment” cu moldovenii, dar asta nu înseamnă că din banii poporului român, adunați cu atâta sacrificiu și sudoare: prin impozite draconice, tăieri de salarii și pensii, prin creșterea accizelor la TOT, creșterea TVA-ului etc., ei să beneficieze de-a gata de niște milioane și autoturisme….doar așa, că Ponta își face campanie!

Este normal ca România să se intereseze de românii de pe teritoriul altor state, loc în care ei sunt în minoritate, să îi ajute financiar și să le ofere pe deplin sprijinul diplomatic/consular etc. Însă când în România totul scârțâie: învățământ, spitale, mediu de afaceri, pensii, salarii, combustibil, infrastructură rutieră, proiecte de dezvoltare sistate etc., nu cred că e loc de a avea un asemenea comportament mesianic. Normal ar fi ca întâi eu să-mi aranjez gospodăria, iar mai apoi îi vopsesc gardul vecinului, pentru că a dat dovadă de bună vecinătate!

Victor Ponta ar face bine să-și premieze omologii moldoveni cu daruri din bugetul PSD, nu din banii românilor, din banii mei și ai părinților mei! Bani care au fost dați (luați) pentru a ni se face nouă bine întâi, pentru ca din acele multe milioane noi să circulăm pe șosele bune și reparate, copiii noștri să studieze în școli amenajate decent, ca pacienții să beneficieze de servicii calitative și prompte, ca medicii și profesorii să nu se simtă înjosiți la sfârșit de lună, ca bătrânii noștri să nu-și simtă zecile de ani de muncă batjocorite cu o pensie de 50 euro. Eu presupun că guvernul are legătură cu poporul român, iar parlamentul la fel. Dacă nu e așa, atunci e o problemă iscată la nivel de concepere a guvernanței românești!
Sunt foarte înfuriat să văd că noi nu avem mai nimic, când altora li se acordă… pe criterii de sensibilitate inter-național-culturală, milioane de parai din banii noștri. Și ce-i mai intrigant/iritant este că nimeni nu întreabă dacă suntem de acord cu asemenea milostenii electorale trans-naționale!

Adrian Sereș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new