Despre istorie, Turcia și Erdogan
April 21, 2017
Daniel Constantin
Nu știu cum se face că românii sunt experți în orice. De când cu referendumul organizat de Erdogan pentru schimbarea Constituției și sporirea prerogativelor prezidențiale, tot poporul care și-a petrecut o vacanta in Turcia, sau a fost prin anii 90 în Bazar să-și ia o jachetă de blugi, are impresia ca poate da lecții Turciei despre cum să-și organizeze țara.
O mulțime de ”experți” de talk-show se apucă să-și dea cu părerea despre politica internă Turciei, despre situația socială, economică și despre cum dictatorul Erdogan atentează la drepturile omului. Ba chiar aud cum unii se exprimă volubili despre relațiile internaționale, tratatele și parteneriatele Turciei. Si mai ales despre ce ar trebui sa faca turcii. Ca romanii stiu cel mai bine!
Fraților, vouă chiar nu vă e rușine? … omniscienților !
Ultima dată când Turcia a lăsat garda jos, în fața marilor puteri și a crezut în “prietenia” străinilor a devenit… Turcia. Căci până atunci fusese Imperiul Otoman, cel mai longeviv imperiu din istoria lumii. De unde să știți voi că prietenii englezi, francezi si americani, trădându-i pe turci, i-au făcut să se rupă, i-au ocupat alături de francezi și au dus la toate războaiele interne, genocidul si crimele care au urmat după 1922.
Turcia de azi e cel mai important jucător pe scena politica a acestei părți a lumii… și nu de ieri de azi.. ci de foarte mulți ani.
Turcia este supusă unor presiuni externe enorme din partea Rusiei pe de o parte, și pe de alta parte de către SUA. Iar în ultimii 2 ani, colac peste pupăză, au devenit și plasa de salvare pentru imigranți.
În Turcia exista tot felul de organizații anti-statale, trădători în armată și în cadrul elitei academice. Așa cum vedeți și în România. Acțiunile unor organizații care destabilizează statul de ani de zile. Fix același lucru se întâmplă în Turcia. Pe de o parte interesele externe, pe de alta parte interesele interne, toate astea macină la temelia statului turc. Erdogan știe toate astea. O parte a poporului turc, cea care îl susține știe toate astea.
Erdogan mai știe ce putere de negociere are atâta timp cât Turcia rămâne un stat puternic, stabil și naționalist. Dacă Turcia ar fi avut orice altceva mai puțin decât Erdogan, azi probabil ar fi fost într-un continuu război civil și ar fi devenit o colonie, fie americană, fie rusească. Dacă nu cumva ar fi fost o altă Sirie !
Credeți că turcii nu au tinerii lor frumoși și liberi? Nu au avut parte de operațiuni ”false flag” ? Credeți cumva că acele manifestări și proteste din ultimii ani au apărut așa din senin, tocmai când interesele marilor puteri în zonă crescuseră exponențial ?
Turcia este un stat extrem de bogat (pe locul 20 între economiile lumii), bine apărat de armată (cu investiții masive în dotarea acesteia) , și foarte respectat atât de lumea occidentală, cât și de statele din Asia. Turcia are o diplomație excelentă și un nivel de trai ridicat.
În plus, așa cum a reieșit din contabilizarea voturilor la recentul Referendum, Turcia are o diaspora foarte bine închegată în toate statele importante ale lumii. Și – deloc neimportant – este un partener economic strategic pentru multe state.
Nu poți discuta de Turcia fără să-i cunoști cultura, tradițiile, istoria și prezentul
Oricât de deranjant ar suna pentru urechile pro-occidentalilor, ceea ce face Erdogan acum, asumându-și controlul total al statului, este de fapt protejarea statului turc de intervențiile străine si de trădătorii interni. Face aceeași politică, deși dură (să ne amintim că nici kemalismul nu a fost inițial impus cu ”flower power”, iar numărul arestărilor după lovitura de stat din 1980 inițiată de generalul Kenan Evren s-a ridicat la 650.000, dintre care despre câteva mii nu se mai știe nimic nici până în ziua de azi), care a permis Imperiului Otoman să existe timp de aproape 800 de ani. Pe Erdogan nu-l interesează alte religii conlocuitoare, dar știe că religia este o umbrelă sub care poporul turc se va strânge întotdeauna și ii va da unitate.
Când Imperiul Otoman oferea libertate religioasa practicanților tuturor religiilor, permitea păstrarea culturii și identității fiecărui teritoriu ocupat, ba chiar participa activ la educarea și instruirea locuitorilor imperiului din toate colturile lui, Europa creștină încă se sfâșia între ea în războaie fratricide fără de sfârșit.
Tineți minte că Ierusalimul, deși era locuit în majoritate de musulmani, apoi evrei, creștini și alte religii, a beneficiat de 800 de ani de pace, fără niciun conflict. Și asta s-a petrecut sub Imperiul Otoman.
Nu subestimați inteligența, diplomația, curajul și forța turcilor! Turcii nu sunt români să se închine în fata nimănui. Turcii tratează de la egal la egal cu toți! E drept că își pot permite asta, dar își pot permite datorită lor și nu speranțelor în intervenția salvatoare a vreunui partener strategic.
În concluzie, toți aceștia… deontologii, jurnaliștii și ”intelighenția” neamului, mai ușor cu Erdogan pe scara istoriei cât timp România e departe de a fi vreun model civilizator.
Leave a Reply