Deveselu Storm – operațiune specială de propagandă pro-americană

May 12, 2016

Mare bucurie pentru fanii pro-atlantiști, un moment istoric care a plasat România în centrul atenției mondiale – după cum ar dori să ne convingă propagandiștii de serviciu – scutul anti-rachetă de la Deveselu a fost inaugurat. Singura tristețe a fanilor amintiți: președintele Iohannis nu și-a mutat augusta persoană în fosta bază a Regimentului 91 a aviației de vânătoare, la tăiatul panglicii radarului anti-rachetă pe care se găsea steagul american, ci a preferat doar să-l primească la Palatul Cotroceni pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Cum, în mod evident, piața media e plină astăzi de tot felul de ”experți” în ale subiectului, mă voi rezuma la câteva simple constatări și comentarii, lăsându-vă pe dvs., cititorii PPW să trageți concluziile de rigoare.

1. Pragmatic. Inaugurarea de astăzi a fost o operațiune specială de tip propagandistic a SUA și atât. Ne amintim că în decembrie 2015 a mai avut loc o ceremonie, când după o serie de teste, scutul a fost declarat funcțional. Evenimentul a fost găzduit de MAE unde au fost amplasate steagurile NATO, României și SUA. O altă ceremonie a avut loc în ianuarie 2016, la schimbarea de comandă a US de la Deveselu, când căpitanul James Craycraft l-a înlocuit pe căpitanul William Garren. Spre deosebire de MAE, la Deveselu lucrurile au stat altfel, steagul României fiind utilizat pe post de carpetă de perete iar cel NATO nici nu a fost amplasat. Potrivit informațiilor publice, baza de la Deveselu este una românească (pentru care românii au investit vreo 11 milioane de dolari) care găzduiește o facilitate americană (adică elementele scutului,care ar fi costat aproximativ 800 de milioane de dolari). Deși comanda este dublă, româno-americană, astăzi, SUA și-a luat partea leului și a amplasat pe radarul de la Deveselu doar propriul steag (fotografia respectivă fiind cea mai uzitată de mass-media). Ceea ce e de înțeles, iar semnalele trimise astfel nu sunt de neglijat. (A nu se înțelege greșit: la Deveselu se află arborate în bază și steagul României, și cel al NATO, ba și chiar cel al UE.)

2. O investiție a americanilor inaugurată de Secretarul general al NATO ? Nu chiar, Jens Stoltenberg a venit în calitate de invitat al Ambasadei SUA (cea care a decis integral, de fapt, lista de invitați, și i-a ”omis” pe unii politicieni români, pentru cei care nu s-au prins încă). Ne place sau nu, NATO  fără SUA e doar o alianță pe hârtie. De aceea sunt necesare state precum România, Polonia sau țările baltice, a căror obediență excesivă – combinată cu spaima atavică de ruși – e numai bună de exploatat. De altfel, la recenta vizită în Germania, președintele Barack Obama le-a spus-o cam de la obraz membrilor europeni ai Alianței NATO că SUA ar dori să-și recupereze o parte din investiția în scutul anti-rachetă din Europa. Sunt sigură că după ce vest-europenii vor sări cu bănuțul (aproape că-mi vine să râd!), vor amplasa pe radar drapelul NATO.

3. Discuțiile despre lipsa președintelui la ceremonie sunt complet fără sens. Indiferent dacă s-a sfătuit cu cineva sau nu, decizia președintelui a fost una înțeleaptă.

Nu avea ce căuta șeful statului român și al Forțelor armate ale României la un eveniment propagandistic al armatei americane, și la care – rețineți!reprezentarea Administrației SUA s-a făcut la nivel de adjunct al Secretarului Apărării, adică de adjunct al ministrului apărării cum ar veni. Celor supărați pe președinte le recomand să se pună la punct cu diversele tipuri de protocol diplomatic și prezidențial. Mai mult chiar, în acest context, primirea lui Stoltenberg la Cotroceni a fost un gest de apreciere/considerație față de oficialul NATO. Stoltenberg nefiind în vizită oficială la invitația autorităților române, președintele putea să se eschiveze, fără ca gestul său să fie considerat lipsit de respect.

4. Statele Unite ale Americii s-au cam obișnuit să irite inutil Kremlinul cu demonstrațiile de forță pe la granițele Federației Ruse. Nu mă mai apuc să explic din nou de ce o astfel de abordare este neconstructivă și deloc ”descurajantă”. Vreau să remarc, însă, că astfel de demersuri îi sunt extrem de folositoare lui Putin pentru propaganda internă, de unde și reacțiile punctuale ale Kremlinului.

 4.  Nu stiu dacă a mai observat cineva, dar reprezentantul american a confundat Bucureștiul cu Budapesta la începutul discursului său! Lipsa de profesionalism și gafele reprezentanților politici ai SUA în România sunt mereu ”surprinzătoare” și reușesc să bată la scor de maidan chiar și cea mai sofisticată propagandă rusească. Uneori cred că mai degrabă ar trebui să-i plătească visteria Rusiei și nu contribuabilii americani !

PS: Dincolo de propagandă ieftină, adevăratul moment istoric la nivel global al zilei: primul test al trenului care poate depăși 1200 de km/h a fost un succes !

Gabriela Ioniță

One response to “Deveselu Storm – operațiune specială de propagandă pro-americană”

  1. Dr. Mihai I Turcu says:

    Perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new