Directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat

September 26, 2016

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, iar demisia a fost înaintată Administrației Prezidențiale.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a confirmat că preşedintele a acceptat deja demisia, iar interimatul la conducerea SIE va fi asigurat de generalul Silviu Predoiu. De altfel, este puțin probabil ca Președintele Klaus Iohannis să înainteze Parlamentului o nouă propunere pentru conducerea SIE înainte de alegerile parlamentare și conturarea unei noi majorități politice.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe data de 7 iulie 2015 şi se afla la al doilea mandat la conducerea serviciului.
Ex-directorul SIE a mai fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012.

Până la acest moment nu se cunosc motivele demisiei.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, pe 26 aprilie 2016, că de când se află la conducerea DNA “nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe”, precizând “că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie.”

În răspunsul oferit presei, SIE a afirmat că îşi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile legale şi o critica pe şefa DNA că punctul său de vedere “este generat de o neînţelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/ spionajul”.

În luna iunie însă, în urma unor speculaţii, SIE a emis un comunicat în care a precizat că “Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte”. Preşedinţia a precizat la acel moment că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central “pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă”, dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru eliberarea românului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new