Dosarul sirian – Negocierile de pace de la Geneva suspendate până pe 25 februarie

February 4, 2016

Consiliul de Securitate al ONU va avea vineri dimineață consultări cu mediatorul ONU în Siria, Staffan de Mistura, au declarat joi diplomați citați de AFP. Staffan de Mistura le va explica ambasadorilor celor 15 țări membre decizia sa de a suspenda negocierile de pace de la Geneva. Reuniunea cu ușile închise a fost solicitată de Venezuela, care exercită președinția Consiliului în februarie.

După șase ore de discuții la Geneva cu regimul sirian pe de o parte și opoziția de cealaltă, Staffan de Mistura a anunțat, miercuri, 3 februarie 2016, la Geneva, o “pauză” în acest proces menită să ducă la identificarea unei soluții politice.

Mediatorul a refuzat să vorbească despre un “eșec” și a declarat că a fixat data de 25 februarie 2016 pentru reluarea discuțiilor, dar aceasta rămâne nesigură, potrivit ambasadorului venezuelan la ONU, Rafael Ramirez Carreno.

Reuniunea de vineri va fi în principal “o sesiune de informare”. “Vrem să aflăm direct de la dl De Mistura ce s-a întâmplat și de ce este necesară amânarea aceasta” a declarat el presei.

Consiliul, a subliniat el, “susține dialogul politic (între guvernul și opoziția din Siria) și munca dlui De Mistura”, care va discuta cu cei 15 membri ai Consiliului prin videoconferință.

“Nu există o soluție militară posibilă în Siria, noi credem că toate părțile trebuie să depună eforturi pentru pace”, a adăugat ambasadorul Venezuelei la ONU.

Nu este prevăzută pentru moment publicarea unui comunicat la finalul consultărilor, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new