Elita universitară între lipsa de valoare științifică și lipsa de caracter

December 10, 2016

Când spuneam că mi-am făcut studiile pe afară, se uitau urât la mine. ”Bine mă, că ești tu ‹dăștept› păreau a spune!” Apoi, după niște ani, am văzut amestecul acela de furie și teamă, din parte corpului de profesori universitari, atunci când – în cadrul procesului de preaderare – se punea problema uniformizării programei de studii și a acreditărilor europene.

”Cum să mă verifice pe mine, ditamai Doctorul, profesor/conferențiar universitar, un puțoi venit acum de pe afară?!” a fost întrebarea pe care am auzit-o exact așa cum am redat-o, din gura mai multor ”somități” academice.
Târziu am înțeles de ce toate acestea… Acea perioadă a fost o perioadă de și cu amenințări reale la adresa lor și a statusului lor socio-profesional. Iar astăzi am avut și reconfirmarea.

Pentru că, după ce nu s-a găsit nimeni să-i verifice lucrarea Laurei Koveși și în total dispreț față de standardele academice, alea care printre altele recunosc fără drept de apel rezultatele softurilor iThenticate și Turnitin, au venit cu un verdict de neplagiat care contravine izbitor, violent chiar, evidenței și bunului simț.

Așadar, din punctul meu de vedere, profesia asta a coborât sub cea de curvă pe scara valorilor și a prestanței și asta pentru că, cel puțin curvele sunt categoric mai oneste decât ”cinstiții” universitari. Alea cel puțin sunt sincere atunci când îți spun cât durează și cât te costă ”dragostea” lor.

PS1: Teoretic nu ar trebui să generalizez, și în în abstract discutând, generalizările nu sunt ok, de acord. Am să consider însă acest aspect în momentul în care am să văd corpul universitarilor făcând front comun împotriva acelora din rândul lor care se dovedesc a fi fără coloană vertebrală și demnitate, când nu vor mai fi probleme în a găsi trei experți care să se uite pe o lucrare a unui potențat al zilei, chiar dacă potentatul(A) acela /aceia are puterea de a te băga la pușcărie și în ciuda tuturor presiunilor, a plângerilor penale și anchetelor declanșate strategic cu numai câteva zile înaintea unui verdict important, să nu afecteze verdictul…

PS2: Nu știu ce-i mai grav după comunicatul CNATDCU: faptul că a plagiat doar circa 4-5%, pe ici pe colo în punctele neesențiale deci nu suficient pentru a i se retrage titlul, sau faptul că lucrarea este de slabă calitate si că ei recomandă bibliotecii naționale să ataseze lucrării cu pricina, verdictul CNATDCU de astăzi, avertizând astfel potențialii cititori asupra lipsei de valoare stiințifică a respectivei lucrări????
Bine, la ce inflație de doctori în științe avem versus vidul pe care-l avem în cercetare, cine să-și mai pună și problema calității lucrării de doctorat, în baza căreia ai obținut pomposul titlu de doctor Magna Cum Laude.

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new