Finlanda – demersuri pentru repatrierea rezervei naționale de aur
September 26, 2013
Recent, Finlanda a început demersurile necesare pentru aducerea acasă a rezervei naționale de aur.
Aurul este un activ strategic important și de asigurare pentru o țară, folosit pentru a asigura sistemul de valută. În timpul crizelor valutare anterioare, de fiecare dată aurul a fost instrumentul folosit pentru a stabiliza valoarea monedei curente. Această stabilizare restabilește încrederea populației și a investitorilor străini în moneda vizată. Aurul este imposibil de imprimat la tiparniță, așa cum se întâmplă cu banii de hârtie și acesta este motivul pentru care aurul este un instrument solid pentru a opri sistemul financiar de un posibil colaps.
Finlanda are în prezent o rezervă de 49,1 tone de aur. Acest patrimoniu național este răspândit peste tot în lume, dar cea mai mare parte este păstrată la Banca Angliei. În Finlanda s-a constituit chiar o mișcare populară care susține demersul de repatriere a rezervei de aur și cere insistent guvernului acțiuni susținute de finalizare a acestuia. Populația va fi întrebată dacă dorește repatrierea rezervelor de aur cel mai târziu în luna mai 2014.
Prin aceasta, Finlanda se alătură unor alți mari jucători statali care au luat o decizie similară. Venezuela, Ecuador și Germania, la rândul lor, au luat decizia de a aduce rezerva de aur acasă și multe alte țări și-au anunțat intenția de a face același lucru. Germania a început readucerea activele sale de aur păstrate în Statele Unite, însă, potrivit presei germane, demersul ar putea dura aproximativ șapte ani. Procedura este una destul de complicată, totuși timpul vehiculat în cazul Germaniei i-a făcut pe jurnaliști să speculeze că ar putea fi un semn de probleme, Statele Unite neputând returna totalul activelor de aur în timp scurt deoarece nu dispun fizic de aceste cantități de aur. Tot din Statele Unite a decis să-și repatrieze aurul și Elveția.
Potrivit site-ului zerohedge.com, ”piețele de aur sunt de atât de mult îndatorate încât, dacă toate persoanele sau statele care dețin creanțe ar decide mâine să își transforme hârtiile lor în aur fizic, nu ar fi suficient aur fizic pentru a fi împărțit tuturor”. Există mult mai multe cereri pentru aur, decât este aur în sine în seifurile băncilor. Mai mult, în cazul în care mai multe guverne ar decide să-și aducă aurul lor înapoi acasă, cei care s-ar trezi mai târziu să facă acest lucru ar putea rămâne cu mâinile goale. Adică mai exact posesori ai unor hârtii fără valoare și fără acoperire în aur fizic.
E bine de reținut că potrivit legislației internaționale, singura cale pentru ca o țară să utilizeze aurul ca asigurare pentru moneda sa curentă este posibilă doar în cazul în care aurul este, de fapt în posesia sa. Când aurul unei țări este ținut într-o altă țară va exista întotdeauna riscul ca țara gazdă să procedeze (prin diverse motivații) la ”sechestrarea” temporară sau definitivă a aurului pentru propria asigurare în caz de urgență (n.r.: deși a experimentat o astfel de pierdere via Rusia, România nu pare să fi învățat nimic și își ține rezerva de aur în băncile britanice). Aurul este necesar și salvator mai mult decât oricând în cazuri de urgență, iar atunci principiul de bază este în general ”scapă cine poate”.
Potrivit experților financiari, astfel de demersuri crescânde pe plan mondial sugerează că guvernele se pregătesc pentru o preconizată criză valutară.
Leave a Reply