Forţe navale şi aeriene din şapte ţări iau parte la Sea Shield 16
July 19, 2016
Două mii de militari, 22 de nave, un submarin, elicoptere şi avioane de luptă desfăşoară, timp de 5 zile, manevre în Marea Neagră, cel mai complex şi mai mare exerciţiu naval organizat de România anul acesta. ‘Scutul mării’, aduce împreună forţe navale şi aeriene din 7 ţări. Pentru prima oară, două grupări navale permanente ale NATO iau parte, concomitent, la aplicaţii.
Începând de ieri, 1.000 de militari români şi alţi încă 1.000 de militari din şapte ţări cu tehnică de luptă navală şi aeriană, participă la cel mai mare exerciţiu multinaţional organizat în acest an de Forţele Navale Române. Intitulat „Sea Shield 16”, exerciţiul se va desfăşura între 18 şi 22 iulie, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre.
Potrivit comunicatului Statului Major al Forţelor Navale, vor fi evaluate structurile din Forţele Navale Române nominalizate pentru participarea la forţa de reacţie NATO 2016-2017. Cei 2.000 de militari se vor antrena în comun pe mare şi vor pune în aplicare proceduri de operare la standarde NATO pentru lupta împotriva ameninţărilor de orice natură, pe mare, subacvatice sau aeriene. Pe lângă militarii români mai participă forţe şi tehnică militară din Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia şi Ucraina.
Vor fi implicate 11 nave româneşti, elicoptere Puma Naval, iar avioanele MIG 21 Lancer vor simula atacuri asupra grupărilor navale. Garda de Coastă românească participă la antrenamente cu o navă de patrulare. Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina aduc în Marea Neagră 5 fregate, 3 vânătoare de submarine, o corvetă şi mai multe aeronave. Turcia participă cu o fregată şi o aeronavă de cercetare şi supraveghere maritimă. Un avion similar va fi adus de americani.
“Având în vedere complexitatea exerciţiilor integrate în SEA SHIELD 16, numărul mare de nave, aeronave şi militari participanţi, precum şi dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care se desfăşoară acţiunile de instruire, Forţele Navale Române demonstrează că deţin capabilităţile organizatorice, de planificare şi de conducere, precum şi capacităţile operaţionale necesare pentru consolidarea securităţii şi apărării colective în regiunea Mării Negre” se arată în acelaşi comunicat.
Leave a Reply